Performance marketing: hoe zet je het in?

Performance marketing

Performance marketing, ook wel goal driven marketing genoemd. Hierin richt je alle activiteiten in met de focus op jouw doelen. Dat lijkt sterk op wat wij doen met Multi Funnel Marketing. In deze unieke strategie gebruiken wij alle online marketing kanalen om jouw doelstelling te behalen.

Ben jij klaar om kennis te maken met Multi Funnel Marketing (of performance marketing)? Stap op het lanceerplatform en lees snel verder!

Waarom performance marketing?

Werken vanuit een doelstelling met performance marketing? Dat vergt een ambitieuze (en realistische) doelstelling. Op basis van het hoofddoel bepalen we specifieke subdoelen die bijdragen aan het succes. Altijd naar een doel toewerken met tussentijdse evaluaties. Hierdoor stop je altijd jouw energie in hetgeen dat waarde oplevert.

Voordelen van performance marketing

Performance marketing geeft je vele voordelen. Je wilt toch ook dat jouw onderneming rendabel is? Deze strategie is namelijk 100% meetbaar. De nieuwste technologieën en geavanceerde advertentieplatformen geven elke onderneming super veel data. Hiermee kan je dus tussentijds bijsturen en je KPI’s behalen.

Daarnaast is performance marketing gericht op de return of investment (ROI). Minder risico dus. De technologie stelt je in staat om realtime jouw resultaten te meten én te verbeteren.

We leggen graag uit hoe je start met performance marketing.

Performance marketing

1. Een doel bepalen

Performance marketing begint met het bepalen van je doelstelling. Lees hierover ook eens ons aparte blogartikel over doelen bepalen voor je website. Het is belangrijk dat je een ambitieus doel stelt dat realistisch is. Iedereen wilt miljonair worden, maar dat is niet voor iedereen realistisch, toch?

Hoe stel je nu een realistisch doel? Dat doe je door het SMART-model te gebruiken! Dit model geeft aan dat doelen moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

Specifiek

Allereerst moet het doel specifiek genoeg zijn. Dit betekent dat je doel duidelijk is. Je doel is bijvoorbeeld niet “Meer mensen mijn diensten laten afnemen”, maar wel “Een stijging van het aantal klanten met 20%”. Dat is een specifiek en duidelijk doel.

Meetbaar

Het doel moet uiteraard ook meetbaar zijn. Zodat je weet wat voor resultaat performance marketing heeft opgeleverd. Dit kan je inzien via verschillende online marketing tools, zoals:

Met bovenstaande tools krijg je inzicht wat het gedrag is van de bezoeker op jouw website. Bijvoorbeeld of iemand contact heeft opgenomen via jouw website.

Acceptabel

Uiteraard moet je doel ook acceptabel zijn. Wil je meer bezoekers in je winkel hebben, maar heb je hier niet de capaciteit voor? Als we een voorbeeld in het dagelijks leven pakken, dan kunnen we dit vergelijken met stoppen met roken; is dit een acceptabel doel en ben je bereid om hier echt voor te gaan of sta je hier eigenlijk niet voor open? Kies een doel dat acceptabel is voor jou en je eventuele medewerkers. Zo haal je het meeste uit performance marketing.

Realistisch

Realistisch, dat is wat jouw doel moet zijn. Houd rekening met de huidige situatie: hoeveel aanvragen of verkopen zijn er op dit moment en wat is een realistisch doel om naartoe te werken? Heb je nog nooit een lead vanuit je website ontvangen? Dan is het niet realistisch om te stellen dat je aan het eind van het jaar 300 aanvragen hebt gegenereerd. Dit is simpelweg niet realistisch. Een realistisch doel kan bijvoorbeeld wel zijn om te streven naar 15 contactmomenten via de website.

Tijdgebonden

Tot slot raden wij aan om je doelstelling tijdgebonden te maken. Wanneer wil je het doel bereikt hebben? Is dit een korte termijn doelstelling van een half jaar of werk je op basis van een vijfjarenplan? Op deze manier kun je tussentijds beter toetsen hoe ver je bent en kun je deadlines stellen om het doel te bereiken. Een voorbeeld van een doel dat niet tijdgebonden is: “Het verdubbelen van het aantal verkopen via de webshop”. Beter is om het dan zo te formuleren: “Het verdubbelen van het aantal verkopen via de webshop in een periode van een jaar”.

Ga voor jezelf na welke doelen jij wilt bereiken en probeer deze te toetsen volgens het SMART-model. Een voorbeeld van een doelstelling voor een webshop kan zijn:

“Over een jaar wil ik de omzet van de webshop verhoogd hebben met 25%.”

Zoals je kunt zien, is dit doel specifiek (het is direct duidelijk waar het over gaat), meetbaar (met e-commerce meten we het aantal transacties en de conversiewaarde), acceptabel (je kunt je hierop voorbereiden met inkoop), realistisch (het zou haalbaar moeten zijn met de juiste inzet van online marketing kanalen) en tijdgebonden (namelijk binnen een jaar).

2. Subdoelen

Staat jouw hoofddoel vast? Dan is het tijd om jouw subdoelen te definiëren binnen performance marketing. Voor ieder online marketing kanaal bepaal je jouw subdoelen. Op deze manier krijg je nog concreter een overzicht van waar je naartoe wilt werken. Voorbeelden van subdoelen zijn:

  • Het aantal bezoekers vanuit Facebook en Instagram verdubbelen.
  • Het conversiepercentage in Google Ads verhogen van 0,3% naar 0,6%.
  • Het bouncepercentage verlagen van 59% naar 50%.

3. Meet je doelen

Nadat je jouw doelen meetbaar hebt gemaakt is het ook belangrijk om deze daadwerkelijk te gaan meten. Als je een advertentie hebt geplaatst wil je ook het resultaat van deze advertentie zien. Meet bijvoorbeeld het aantal vertoningen van de advertentie en de click erop. Wil je meer bezoekers op je website? Dan kun je bijhouden via welke kanalen je bezoekers binnenkomen op je website. Bij performance marketing is het belangrijk om bij te houden wat werkt en wat niet. Door hier op tijd in te spelen zorg je dat je op het goede pad blijft om naar je doelen toe te werken.

Aan de slag

Ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan met performance marketing en kun je hier ondersteuning bij gebruiken? Wij staan klaar om je te helpen met onder andere SEO, SEA, social media en e-mail marketing.

Stuur mij gerust een berichtje via de chat óf mail naar donna@erocket.nl. Ik help je graag verder met performance marketing.

Meer uit online marketing halen?

Wij presenteren graag de kansen die wij zien.

Meer inspirerende blogs

AI marketing
AI marketing: hoe Artificial Intelligence online marketing versterkt
Growth hacking
Growth hacking, wat is het en hoe zet jij het vandaag nog in?
Online marketing trends 2023
Online marketing trends 2023

Belangrijke pagina's

Wat is jullie track record?
Wat maakt jullie anders dan andere online markering bureaus?
Online marketing strategie
E-commerce marketing
271 nieuwe leads binnen een maand met Bentley Europe

271 nieuwe leads, 135.088 weergaven en 1342 klikken na een maand. Dat waren de resultaten die we voor onze klant Bentley Europe hebben binnengehaald met LinkedIn leadgeneratie campagnes. Dit vertellen wij niet alleen met trots aan Bentley, maar delen we ook graag met jullie.