Wat is Google Search Console? En wat kun je er eigenlijk mee? In dit blogartikel bespreken we alle belangrijke functionaliteiten die Search Console biedt en de toegevoegde waarde die deze functionaliteiten kunnen bieden aan je website.
Search Console is een gratis tool van Google. Met deze tool kun je de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google monitoren en enkele aspecten ook direct aanpassen. Heb je problemen met indexeren? Dan kun je Search Console goed gebruiken om problemen in de zoekresultaten op te lossen. Het is echter niet strikt noodzakelijk om je aan te melden voor Search Console om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Maak je wel een Search Console property aan? Dan krijg je handige en waardevolle inzichten in hoe Google je website beoordeelt, rankt en crawlt. Op deze manier kun je de prestaties van je website eenvoudig verbeteren.
Voordat je aan de slag gaat met Search Console raden we aan om eerst onderstaande checklist door te nemen:
De URL-inspectie functionaliteit in Search Console is een toegankelijke functie om specifieke pagina's (URL's) van je website te auditen op organisch gebied. Er zijn drie hoofdpunten waarop je URL een audit krijgt van Google. Staat alles correct? Dan krijg je vier vinkjes (zoals in de afbeelding hieronder te zien is). Staan er aspecten niet goed ingesteld? Dan is het mogelijk dat je een kruisje te zien krijgt. Is dit het geval? Kijk dan goed bij welke categorie het kruisje staat en probeer na te gaan waar het misgaat. Alle hoofdpunten van de URL-inspectie op een rijtje:
De sitemap die je kan toevoegen in Search Console is een speciale sitemap voor zoekmachines. Deze sitemap is vaak niet goed zichtbaar voor bezoekers omdat je hiermee puur en alleen comunniceert met de crawlers van zoekmachines. Deze sitemaps worden ook wel XML sitemaps genoemd.
Het prestatierapport toont belangrijke statistieken over hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google. Zoals bijvoorbeeld:
Al deze informatie kun je gebruiken om de zoekprestaties van je website te verbeteren. De belangrijkste statistieken zijn:
Hier vind je het totaal aantal klikken die je website in de vooraf geselecteerde periode heeft gegenereerd via het organische gedeelte in Google.
Hier vind je het totaal aan vertoningen. Een vertoning wordt als volgt geteld: iedere keer dat jouw website in de zoekresultaten van Google op een scherm van een gebruiker is voorbijgekomen.
Dit is je gemiddelde doorklikpercentage. CTR is de afkorting van Click-Through Rate. CTR staat altijd in verhouding met het aantal klikken en het aantal vertoningen. De formule werkt als volgt:
Totaal aantal klikken / totaal aantal vertoningen * 100 = gemiddelde CTR
Dit is de gemiddelde positie van al je rankings die in Search Console terug te vinden zijn. Dit is de gemiddelde positie voor je website in de zoekresultaten van Google. Waarbij de hoogste positie (positie 1) wordt aangegeven als de beste positie.
Search Console heeft nog veel meer interessante, nuttige en broodnodige functionaliteiten. Wil je meer weten over deze gratis tool van Google? Neem dan contact met ons op via de chat, bekijk onze contactpagina of neem telefonisch contact op via 076 782 0560.
Wil je weten wat Multi Funnel Marketing voor jouw bedrijf kan opleveren?
Spreek ons aan op de chat of neem contact met ons op via 076 782 05 60.
eRocket
Zinkstraat 1
4823 AD Breda
076 782 05 60
info@erocket.nl
Wil je weten wat Multi Funnel Marketing voor jouw bedrijf kan opleveren? Neem contact met ons op!