Bas Schipper

Wat is Search Console en hoe zetten wij dit voor jou in?

Wat is Google Search Console

Wat is Google Search Console? En wat heb je eraan voor jouw bedrijf? In dit blogartikel bespreken we alle belangrijke functionaliteiten van Search Console en hoe we het gebruiken om je online aanwezigheid te versterken. Zodat jij alles uit je website haalt!

De basis van Search Console

Google Search Console is een gratis tool die voorheen bekend was als Google Webmaster Tools. De naam zegt het al: hij komt van Google, maar wat is Google Search Console precies? Met deze tool controleren onder andere jouw aanwezigheid in de (gratis) zoekresultaten van Google. Ook kunnen we hierin zaken aanpassen om de zoekmachine in een bepaalde richting te sturen. Je snapt het al: het is essentieel in onze werkzaamheden rondom zoekmachine optimalisatie! Vaak zal je webbouwer Google Search Console al ingesteld hebben.

search console prestaties

 

De belangrijkste functionaliteiten van Google Search Console

Ben je benieuwd hoe wij Search Console gebruiken voor onze klanten? We leggen de belangrijkste functionaliteiten uit!

1. URL-inspectie

De URL-inspectie in Search Console is een toegankelijke functie om specifieke pagina’s (URL’s) van een website te checken. Zo zien we meteen of een bepaalde pagina in aanmerking komt voor de gratis resultaten van Google. Hebben we een tekst geoptimaliseerd, dan geven we Google een seintje dat de pagina opnieuw geïndexeerd moet worden. Zo worden de verbeteringen sneller opgepikt.

2. Sitemap

In Google Search Console voegen wij altijd een sitemap toe. Dit is een soort inhoudsopgave voor de zoekmachine. Hierdoor weet de zoekmachine uit welke pagina’s jouw website bestaat en hoe deze geordend zijn t.o.v. elkaar. Het zorgt er ook weer voor dat Google het sneller ziet als we pagina’s toegevoegd of verbeterd hebben. Handig!

3. Prestaties analyseren

We koppelen jouw Google Search Console account ook altijd aan Google Analytics. Dit doen we omdat er veel statistieken uit te halen zijn!

Het prestatierapport toont belangrijke statistieken over hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google. Zoals bijvoorbeeld het aantal vertoningen en klikken in de gratis zoekresultaten.

Op basis van deze informatie kunnen wij de zoekprestaties van je website weer verbeteren. Alles om jouw doelstelling te behalen.

4. Indexdekking

Dit tabblad geeft meer inzicht in het technische aspect van je website. Het laat namelijk zien hoeveel geldige pagina’s in de index (van Google) staan, welke pagina’s zijn uitgesloten en welke waarschuwingen de crawler van Google kan vinden. Regelmatig controleren van dit tabblad is slim, omdat je direct inzicht krijgt in welke pagina’s geoptimaliseerd kunnen worden en vooral ook waarom dit nodig is.

5. Mobiele bruikbaarheid

Dit blad toont problemen met je mobiele website of specifieke pagina’s daarvan. Zeker in de huidige tijd moet een website ‘Mobile First’ zijn. Dat betekent dat alles geoptimaliseerd moet zijn van de mobiele versie van de website. 

6. Broodkruimels, Producten & Reviews

Je vindt de bladen afzonderlijk in Google Search Console, maar ze hebben wel een gemene deler, namelijk structured data. Dit zijn gegevens die Google helpen beter begrijpen wat er op de pagina’s staat. In de diverse tabbladen zie je hier of er waarschuwingen of problemen worden gevonden met het inladen van deze gegevens. 

Hoe Google Search Console je SEO kan verbeteren

Search Console heeft nog veel meer interessante, nuttige en broodnodige functionaliteiten. Met Google Search Console kun je diep in de data duiken om je SEO-strategie te optimaliseren. Ontdek welke zoekwoorden verkeer naar je website brengen, identificeer crawl-fouten die je rankings kunnen beïnvloeden, en begrijp hoe Google je content indexeert.

Maak Search console onderdeel van je strategie

Google Search Console is een erg belangrijk instrument in je online marketing strategie. Of je nu een kleine website hebt met nog weinig verkeer of juist een hele grote website met veel verkeer, het biedt de inzichten en tools die je nodig hebt om je website te optimaliseren en je online aanwezigheid te versterken.

Wanneer je ervoor kiest om samen te werken met eRocket, zorgen wij ervoor dat we optimaal gebruik maken van alle functionaliteiten! Wil je meer weten over de mogelijkheden van een samenwerking? Neem dan contact met ons op via de chat, bezoek onze contactpagina of neem telefonisch contact op via 076 782 0560.

Ook resultaat met Google behalen?

Wij gaan met je in gesprek over de mogelijkheden.

Meer inspirerende blogs

Toekomst van SEO
De toekomst van SEO; 3 trends uitgelicht
Screaming Frog voor beginners
Screaming Frog SEO spider voor beginners

Belangrijke pagina's

Wat is jullie track record?
Wat maakt jullie anders dan andere online markering bureaus?
Zoekmachine optimalisatie
Meer brochure aanvragen door positie 1 in Google met Janssen-Bouw

Op de belangrijkste zoekterm van Janssen-Bouw (8.100 zoekopdrachten per maand) staan we op positie 1 in Google. Met onder andere sterke contentpagina’s, een gebruiksvriendelijke website-indeling en goede interne linkbuilding stegen we week na week verder in Google en Bing.

Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?