Hidde van den Berg

4 manieren om de indexatie van jouw website te boosten

Sneller je website indexeren in Google
Highlights
  • Google indexeert jouw website via een crawler.
  • De indexering van Google bepaalt jouw positie in de zoekresultaten.
  • Je kan de vindbaarheid van jouw website een boost geven door de indexactie binnen Google te versnellen.

Iedere ondernemer wilt dat de website van het bedrijf goed gevonden wordt in Google. Hiervoor pas je de zoekmachine marketing toe. Toch worden jouw perfecte pagina’s niet direct vertoond in Google. Hoe kan dat toch?! Met deze tips zorg je ervoor dat jouw website sneller gecrawld en geïndexeerd wordt in. Het resultaat? Sneller een hogere positie in Google!

*Dit artikel is vrij advanced. Bij vragen of onduidelijkheden staan wij voor je klaar.

Hoe indexeert Google mijn website?

Heb je er ooit wel eens over nagedacht hoe Google de positie van jouw website in de zoekresultaten bepaald? Daar zijn de zogeheten crawl-bots voor. Ze worden ook wel crawl spiders genoemd. Deze bots analyseren jouw website om te bepalen of jouw pagina in aanmerking komt voor een vertoning op een zoekopdracht. Hiervoor moeten jouw pagina’s voldoen aan twee voorwaarden. Ze moeten namelijk crawlable en indexable zijn.

  • Crawlability = hoe eenvoudig bots jouw website kunnen scannen en indexeren.
  • Indexability = hoe eenvoudig de zoekmachine jouw pagina’s kan analyseren en kan toevoegen aan de zoekresultaten.

Wanneer jouw site niet goed te crawlen is, kunnen de bots jouw website niet goed scannen. Dit heeft een slechte indexatie als gevolg. En dus een mindere zichtbaarheid in de zoekmachine.

Nu zijn er gelukkig manieren om dit te verbeteren! Hoe? Dat lees je hieronder.

1. Voeg je sitemap toe aan Google Search Console

Een hele eenvoudige manier om jouw indexatie te boosten, is het toevoegen van de sitemap aan Google Search Console. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar https://search.google.com/ en kies de juiste property aan de linker kant
  • Kies in het menu voor Sitemaps
  • Voeg hier je XML-sitemap toe. Weet je de URL van deze sitemap niet? Check dit dan bij je webbouwer of bij ons. 😉

Heb je veel gewijzigd aan je website? Voeg dan de sitemap opnieuw toe aan Google Search Console. Op die manier vraag je een nieuwe indexatie aan, waardoor de crawl-bots eerder op jouw website komen.

Heb je maar één pagina geoptimaliseerd en wil je die snel laten indexeren? Ook dat is mogelijk! Maak dan gebruik van de URL-inspectie. Zodra de URL geïnspecteerd is, kan je kiezen voor Indexering aanvragen. Zo weet je zeker dat je niet op de crawl-bots hoeft te wachten!

2. Zorg voor een sterke interne linkstructuur

Interne links zijn niet alleen handig voor gebruikers, maar ook voor crawl-bots! Hiermee geef je namelijk aan hoe belangrijk één pagina is. Daarom is een sterke interne linkstructuur één van de belangrijkste aspecten van een succesvolle SEO-strategie. Zeker met oog op linkbuilding.

Dat betekent niet dat je overal maar linkjes moet plakken. Dit moet op een logische en natuurlijke manier gebeuren. Zo zou je homepage moeten linken naar subpagina’s. Die subpagina’s zouden weer ondersteund kunnen worden door andere pagina’s die meer context aan de pagina geven.

Tip: check je interne linkstructuur regelmatig! Er verandert wel eens iets op je website, bijvoorbeeld tijdens een websitemigratie. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat je interne links naar niet-bestaande pagina’s verwijzen.

3. Update je robots.txt

Hoewel het niet verplicht is, is het hebben van een robots.txt bestand op je website wel een echte aanrader. Dit bestandje vertelt namelijk aan crawl-bots hoe zij jouw website moeten crawlen. Zo kan je onder andere aangeven dat de bots pagina’s zoals winkelmandjes niet hoeven te crawlen. Ga alleen niet helemaal los in je robots.txt door allerlei paginatypes uit te sluiten. Dit kan namelijk juist een negatief effect hebben op hoe de crawler jouw website analyseert.

Tip: voeg je de URL van je sitemap.xml toe aan je robots.txt.

4. Check je canonicals

Wat moet ik checken? Ik hoor het je denken. Canonical tags zorgen ervoor dat meerdere URL’s gezien worden als één URL. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een bepaalde pagina via meerdere paden te bereiken is. Denk aan een paginanummering op een blogpagina of archief. Door een canonical tag in te stellen, ziet Google dit niet als duplicate content.

Je kan canonical tags zelf toevoegen, maar Google kan dit ook zelf toepassen. Hierdoor kan het wel eens gebeuren dat er een ongewenste canonical tag wordt toegepast. Dit check je als volgt:

  • Ga naar https://search.google.com/
  • Klik op URL-inspectie en plak de URL in de balk die je wil checken
  • Klik het item Pagina-indexering open
  • Heeft Google een canonical tag aangemaakt? Dan vind je dat terug onder Door Google geselecteerde canonieke URL.

Klopt de geselecteerde canonieke URL niet? Voeg dan zelf de juiste canonical tag toe. Dit kan bijvoorbeeld via de Yoast plugin in WordPress. Weet je niet waar je dit zelf kan toevoegen? Vraag dit dan aan je webbouwer of aan ons.

Dit garandeert echter niet dat Google dit ook daadwerkelijk overneemt. Wil je er zeker van zijn dat de pagina niet als duplicate worden gezien? Verander je content dan drastisch zodat ze niet overeenkomen.

Aan de slag!

Is jouw SEO helemaal op orde? Dan is het tijd voor de indexatie boost voor snelle rankings in Google! Met deze tips zorg jij voor de perfecte crawlability en indexatie van jouw pagina’s. Kan jij nog wel wat hulp gebruiken of heb jij zelf nog super goede tips? Laat dan zeker van je horen!

Ook resultaat met SEO behalen?

Wij gaan met je in gesprek over de mogelijkheden.

Meer inspirerende blogs

Lokale SEO; wat is het?
Waarom lokale SEO juist nu enorm belangrijk is
Google ranking
Mijn Google ranking is gedaald, wat is de oorzaak?
Screaming Frog voor beginners
Screaming Frog SEO spider voor beginners

Belangrijke pagina's

Zoekmachine marketing
Lokale SEO strategie
Zoekmachine optimalisatie
Meer nieuwe leden voor sportschool De Helden van 076

 "Al na 3 maanden kwamen we in de top 3 terecht op onze belangrijkste zoekwoorden. Vrij uniek voor een nieuwe website, maar we kregen het voor elkaar. Inmiddels zijn we op de belangrijkste zoekterm (480 zoekopdrachten per maand) gestegen van positie 28 naar positie 2"!