Je website versterken? Wijs slechte links af

SEO is gebaseerd op heel veel verschillende factoren, het doel is om hoog te scoren in Google. Eén van de belangrijkste factoren is het linkprofiel van je website. Voor 2012 was het hoe meer hoe beter, maar sinds de Google algoritme update in 2012 is dit niet meer het geval. In een eerdere blog hebben we beschreven wat kwalitatieve linkbuilding is en hoe je aan deze links kan komen. Hierin wordt verteld dat de kwaliteit van de content en de relevantie van de links het belangrijkste zijn.

Wanneer je denkt dat de positie van je website nadelig beïnvloed gaat worden of wordt door inkomende links van slechte kwaliteit waar je geen controle over hebt, kun je Google vragen deze links niet mee te nemen bij het beoordelen van je website. Probeer al het mogelijke te doen om onnatuurlijke links te verwijderen die verwijzen naar je site. Maar hoe zit het dan met links van slechte kwaliteit?

Inkomende links afwijzen

Google probeert ervoor te zorgen dat acties op websites van derden geen negatieve invloed hebben op jouw website. Bepaalde inkomende links kunnen van invloed zijn op Google’s inschatting van een pagina of site. Het is mogelijk dat jijzelf of het online marketing bureau dat je ingehuurd hebt, slechte links naar de website heeft gemaakt of gekocht of uitgewisseld. Deze kunnen in strijd zijn met de kwaliteitsrichtlijnen van Google en dat kan voor een slechtere beoordeling zorgen van Google. Wij raden dus aan om zoveel mogelijk de spamlinks of links met een lage kwaliteit die naar uw website verwijzen te verwijderen. Een manier om deze te verwijderen is door links af te wijzen in Google Search Console.

Disavow links in Search Console

Om de links te kunnen uitsluiten/afwijzen moet je een document opstellen met de slechte links om deze vervolgens te kunnen uploaden. Hieronder is beschreven hoe de links in het bestand opgenomen moeten worden. Vervolgens is er een stappenplan beschreven om het document te uploaden. Als laatste is er beschreven wat je moet doen als je meer slechte links hebt gevonden en deze ook wilt uitsluiten.

Maak een lijst met links om af te wijzen

Maak een lijst met links die nadelig kunnen zijn voor de beoordeling van je website. Zet de lijst in een tekstbestand. Het tekstbestand moet de volgende indeling hebben:

 • Per regel mag er maar één URL of domein staan. Je kunt geen volledig subpad afwijzen, een voorbeeld van een subpad is: voorbeeld.nl/nl/
 • Wanneer je een domein of sub domein wilt afwijzen moet je “domain:” als voorvoegsel toevoegen. Een voorbeeld is: domain:voorbeeld.nl
 • Zorg ervoor dat het tekstbestand gecodeerd is in UTF-8 of 7-bits ASCII.
 • De bestandsnaam moet de extensie “.txt” hebben.
 • Wanneer je het overzicht wilt bewaren is het mogelijk om opmerkingen toe te voegen voor jezelf door het teken # te gebruiken.
 • Een voorbeeld voor een tekstbestand met opmerkingen:

# Twee pagina’s om af te wijzen
http://voorbeeld.nl/nl/opmerkingen.html
http://voorbeeld.nl/nl/betaalde-links.html
# Eén domein om af te wijzen
domain:slechtekwaliteitlink.nl

Upload de lijst met links die je wilt afwijzen

 1. Klik op de volgende link: Google Search Console
 2. Wanneer je op de link klikt en inlogt krijg je het volgende scherm te zien:
  Google Search Console
 3. Klik op het grijze gebied naast de rode button om je website te selecteren.
 4. Klik vervolgens op de rode button met de tekst: “Afgewezen links”
 5. Klik vervolgens op de button met: “Links afwijzen”
 6. Upload het .txt bestand met links die je wilt afwijzen
 7. Verzend het document

Het kan enkele weken duren voordat Google het geüploade bestand heeft verwerkt. Onthoud wel dat de links wel worden weergegeven, maar worden niet meer meegenomen.
Slechte links afwijzen

Het disavow bestand updaten

Wanneer je nieuwe links wilt uitsluiten is het niet zo simpel dat je een nieuw document kan uploaden. Wanneer je dit doet worden alleen de links in het nieuwe document afgewezen en worden de links in het eerdere document weer meegenomen door Google. Wanneer je het document nog hebt kun je deze aanvullen met de nieuwe links en kun je deze opnieuw uploaden. Heb je het document niet meer, volg dan de volgende stappen:

 1. Ga naar Google Search Console
 2. Download een kopie van het vorige bestand
 3. Voeg de nieuwe links toe op de hierboven beschreven manier
 4. Sla het nieuwe bestand op als .txt bestand!
 5. Upload het document in Google Search Console
 6. Verzend het document

Het bestand is nu verzonden naar Google. Het kan weer enkele weken duren voordat Google het geüploade bestand heeft verwerkt.

Meer informatie?

Wanneer het niet gelukt is of wanneer je meer informatie nodig hebt kun je altijd contact met ons opnemen.

Behaal resultaat met SEO

Bespreek de kansen met SEO om beter in de zoekmachines te komen. 

Meer inspirerende blogs

Screaming Frog voor beginners
Screaming Frog SEO spider voor beginners
Kwalitatieve linkbuilding
Wat is kwalitatieve linkbuilding?
Linkbuilding en SEO
Linkbuilding en SEO
Multi Funnel Marketing en SEO
Multi Funnel Marketing combineren met SEO

Belangrijke pagina's

Kunnen jullie met onze webbouwer samenwerken?
Wat is jullie track record?
Lokale SEO strategie
Zoekmachine optimalisatie
Van positie 28 naar positie 2 met SEO voor sportschool De Helden van 076

Onze samenwerking is gestart met de focus op een betere online vindbaarheid. Al na een paar maanden stegen we van positie 28 naar positie 2 met de belangrijkste zoekterm!