Soms ontkom je er niet meer aan: de overgang naar een nieuwe en frisse website. Wanneer je overgaat naar een nieuwe website, is het van belang dat je tijdig nadenkt over de migratie. Heb je bijvoorbeeld de afgelopen jaren veel tijd (en/of geld) gestoken in de vindbaarheid van je website? Dan zou het zonde zijn als al deze resultaten ineens wegvallen na de overgang naar een nieuwe website.
Sta jij op het punt om over te gaan naar een nieuwe website en vraag je je af hoe je de migratie het beste in kunt richten? Wij hebben een compleet migratieplan voor je website opgesteld, zodat je geen belangrijke elementen vergeet en niet onnodig risico loopt!
Soorten website migratie
Je spreekt van een website migratie wanneer je website of een deel daarvan verhuist van de ene plek naar de andere. Dit kan zijn doordat je hele website vernieuwd wordt (misschien zelfs in een ander CMS). Er zijn echter ook andere redenen voor een website migratie:
- Overgang van een onbeveiligde naar een beveiligde website (dus van HTTP naar HTTPS)
- Overgang naar een andere URL structuur (bijvoorbeeld omdat je kortere URL’s wilt of omdat je namen en URL’s van menu-items aanpast)
- Verhuizing naar een andere hosting partij.
- Domeinen samenvoegen of juist één domein splitsen in losse domeinen (bijvoorbeeld wanneer je overgaat naar verschillende domeinen per taal)
Uiteraard wordt een migratie uitgevoerd om de website te vernieuwen of verbeteren. Toch is het heel belangrijk dat dit goed uitgevoerd wordt, omdat een slordige website migratie consequenties heeft voor de vindbaarheid.
Het belang van een migratieplan
Regelmatig zien wij ondernemers waarbij de website vernieuwd wordt, zonder dat hier een migratieplan aan te pas komt. Het resultaat? Vaak een drastische daling in de posities en daarmee in het aantal websitebezoekers en leads. Op zo’n moment zijn er acties die we inzetten om de situatie te ‘redden’, maar wij zijn ervan overtuigd:
Voorkomen is beter dan genezen
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook bij een migratieplan. Uiteraard begin je altijd met een nulmeting. Waar sta je nu? Hoeveel websitebezoekers zijn er per maand? Wat zijn je belangrijkste zoekwoorden en hoe scoor je hierop? Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kun je na de website migratie betere conclusies trekken.
Bepaal ook vast voor jezelf op welk moment je de migratie in gang wilt zetten. Zelf adviseren wij om in ieder geval niet op vrijdag te migreren. Je wilt na de migratie voldoende tijd hebben om alles te controleren en mocht er iets fout gaan, dan is het lastiger om je webdesigner te bereiken in het weekend. Zijn er meerdere partijen betrokken bij een website migratie? Zorg er dan voor dat alle partijen op de hoogte zijn! Bij eRocket werken we veel samen met webdesigners, waarbij we altijd nauw contact houden rondom een migratie.
Onderdelen van je migratieplan
Waar moet je nou op letten bij de migratie van een website? Wij raden altijd aan om op de onderstaande onderdelen te letten.
301 redirects
Een van de belangrijkste onderdelen van je migratieplan betreft de 301 redirects die ingesteld moeten worden. Met een 301 redirect geef je aan dat iemand wordt doorverwezen van de oude naar de nieuwe pagina. Dit is afhankelijk van de soort migratie waar je mee te maken hebt.
- Blijft de pagina bestaan en krijgt deze een andere URL? Dan zorg je ervoor dat er een 301 redirect van de oude naar de nieuwe URL komt. Voorbeeld is wanneer je van https://erocket.nl/over-erocket/ gaat naar https://erocket.nl/over-ons/.
- Verander je van domeinnaam? Ook dan is het van belang om redirects door te voeren, bijvoorbeeld van https://erocket.nl/vacatures naar https://werkenbijerocket.nl/vacatures.
- Wil je een pagina verwijderen? Het is zonde als mensen via Google op deze URL terechtkomen en vervolgens een 404 pagina zien. Probeer in dit geval een 301 redirect in te stellen naar een andere relevante pagina. Is er geen relevante pagina? Kies dan voor een redirect naar de homepagina.
Zorg ervoor dat je voor de migratie een overzicht maakt van alle huidige website URL’s. Deze kun je soms downloaden uit je CMS, maar het kan ook geen kwaad om naar de je best presterende pagina’s in Analytics of Search Console te kijken. Maak een Excel document waarin je precies aangeeft wat de nieuwe URL wordt. Het kan soms makkelijk lijken om alle oude pagina’s naar de homepagina te redirecten, maar dit is iets wat wij afraden. Hierdoor komen bezoekers namelijk op een minder relevante pagina terecht en daarnaast is het zonde van de waarde die een pagina heeft opgebouwd op een bepaalde zoekterm.
Let er ook op dat bestaande redirects mee overgenomen worden. Laat deze minimaal een jaar online staan. Daarbij is het wel weer van belang dat er een pagina met een redirect niet nogmaals geredirect wordt. Zorg ervoor dat iedere URL meteen naar een werkende URL geleid wordt.
Allow robots
Een zeer cruciale fout die helaas weleens wordt gemaakt heeft betrekking op allow robots.txt. Dit is een stukje code waarmee je aangeeft of de website door de bots van Google gecrawld kan worden. Wanneer een website nog in ontwikkelmodus staat, wil je niet dat deze gecrawld wordt en staat er in het robots.txt bestand een disallow. Na livegang zal dit overgezet moeten worden op allow, maar helaas wordt dit weleens vergeten. Dit geldt ook voor ontwikkellocaties waar in de code een noindex metatag staat. Met dit stukje HTML code wordt aan crawlers aangegeven dat de pagina niet geïndexeerd mag worden. Het resultaat: je hebt een mooie nieuwe website, maar de crawlers kunnen er niet op en je posities zullen wegzakken. Je kunt dit in de code controleren of door je website in Search Console te gooien
.
Externe linkbuilding
Met linkbuilding werk je aan de waarde van je complete domein. Wij vergelijken linkbuilding altijd met mond-tot-mond reclame; hoe meer mensen (en in dit geval websites) over je website praten, hoe populairder deze is. Heb je veel links naar URL’s die eruit gaan of ga je zelfs over op een compleet nieuwe domeinnaam? Door het instellen van een 301 redirect vang je dit probleem gedeeltelijk op. Toch is de waarde vanuit een externe link groter wanneer deze rechtstreeks naar de juiste URL gaat. Het kan daarom helpen om domeinen die naar je linken te benaderen om te vragen of ze de URL willen aanpassen.
Interne linkbuilding
Naast externe linkbuilding kennen we ook interne linkbuilding, waarbij binnen je website wordt gelinkt naar relevante pagina’s. Ga je over op nieuwe URL’s? Let er dan ook op dat je alle interne links in de tekst aanpast. Je wilt tenslotte niet dat een link in een tekst leidt naar een 404 pagina.
Koppeling met Analytics en Tag Manager
Ga je over op een nieuwe website? Zorg er dan voor dat je Google Analytics en Google Tag Manager codes overgenomen worden. Door je oude UA-code op je nieuwe website te plaatsen, zorg je ervoor dat je je data behoudt en kunt blijven vergelijken met voorgaande periodes. Controleer in Google Analytics ook of je doelen nog steeds goed gemeten worden en pas dit aan waar nodig.
Koppeling met Ads
Heb je advertenties lopen in Google Ads? Zorg er dan voor dat je de URL’s in de advertenties aanpast naar de juiste. Heb je een webshop en heb je hier ook Google Shopping campagnes op ingericht staan? Let er dan op dat je feed blijft werken (soms wordt deze namelijk automatisch gegenereerd in een plugin op de website).
Handmatige check
Heb je alles van het migratieplan opgepakt? Controleer dan alles ook nog handmatig, zodat je zeker weet of het allemaal goed gegaan is. Ben je overgegaan op een nieuwe website? Controleer dan ook of deze goed werkt op mobiel én in verschillende browsers. Het kan namelijk zo zijn dat je website in Chrome uitstekend werkt, terwijl deze in Safari problemen oplevert. Met een handmatige check kun je problemen tijdig ontdekken en oplossen.
Hulp bij je website migratie
Al met al komt er veel kijken bij de migratie van een website en zijn er veel risico’s aan verbonden. Geen enkele migratie is hetzelfde en wij helpen je graag met een online marketing strategie inclusief migratieplan op maat. Neem contact met ons op via info@erocket.nl voor meer informatie.