Wat is Snapchat, wie gebruikt het en hoe werkt het?

Snapchat
Highlights
  • Snapchat is een app waarmee foto’s, filmpjes en berichten (snaps) verstuurd kunnen worden. Het is opgericht in 2011 en heeft in 2023 zo’n 5 miljoen actieve Nederlandse gebruikers.
  • Snapchat is voornamelijk bekend onder jongeren tussen de 18 en 29 jaar, met meer vrouwelijke (58%) gebruikers dan mannelijke (42%).  
  • Het is een van de 7 meest gebruikte social media platformen van Nederland.


Snapchat werd in 2011 opgericht door een groep studenten van de Stanford University. Hedendaags azen platformen als Facebook en Google om Snapchat over te nemen aangezien het één van de meest gebruikte social media platformen is. In  2023 heeft Snapchat 3,9 miljoen actieve gebruikers in Nederland. In dit blog wordt uitgelegd wat Snapchat is, wie het gebruikt en hoe het werkt.

Wat is Snapchat?

Snapchat is een app voor je smartphone waarin foto’s, filmpjes en berichten, genaamd ‘snaps’, verstuurd kunnen worden.

Snapchat biedt gebruikers de mogelijkheid om snaps te versturen, die voor een aantal seconden te bekijken zijn. Daarna verdwijnen de snaps weer en zijn ze niet meer beschikbaar om opnieuw te bekijken. Dit was heel lang de visie van Snapchat, maar vandaag de dag is het ook mogelijk om snaps op ‘geen limiet’ te zetten. Hierbij gaat de foto of video pas weg wanneer de ontvanger hem weg klikt. 

Snaps kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Het is afhankelijk van de manier waarop je wilt communiceren. Als eerste is er one-to-one communicatie, waarbij twee personen foto’s of filmpjes met elkaar uitwisselen. Ten tweede is er one-to-many communicatie, waarbij gebruikers content kunnen delen met al hun volgers. Deze vorm van content, genaamd verhalen, blijft 24 uur zichtbaar. Daarnaast zijn er nog twee manieren; privé verhalen en groepen. 

Wie gebruikt Snapchat?

Het platform is voornamelijk bekend onder jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 29 jaar. Snapchat gebruikers spenderen dagelijks ongeveer 30 minuten per dag aan Snapchat.

Er zijn meer vrouwelijke (58%) gebruikers op Snapchat dan mannelijke (42%). Snapchat behoort tot de 7 meest gebruikte social media platformen in Nederland. Naar verwachting zal dit komende tijd toenemen.

 

Hoe werkt Snapchat?

Snapchat gaat om het delen van foto’s en filmpjes met vrienden. Die vrienden moeten eerst worden toegevoegd voordat ze snaps kunnen ontvangen. Boven in de homepagina van de app staat een spookje afgebeeld. Als je hierop klikt kom je op je eigen pagina. Hier kun je zien hoeveel mensen je (privé) verhaal hebben gezien, je outfit van je avatar aanpassen en vrienden toevoegen. Op het tandwieltje kunnen de instellingen van de app veranderd worden. Zo kun je je gebruikersnaam aanpassen, je (advertentie) interesses aangeven en wijzigen en nog veel meer.

Als je de app opent bevindt zich daar gelijk de camera, zodat er direct een foto of filmpje gemaakt kan worden. Foto’s kunnen worden gemaakt door direct op het rondje onder in het scherm te tikken en filmpjes kunnen gemaakt worden door het rondje langer ingedrukt te houden.

Als de snap klaar is kan deze worden verstuurd. Je klikt dan rechts onderin op de blauwe button. Vervolgens kan er worden gekozen naar welke vrienden je de snap wilt sturen en als je het aan iedereen wilt laten zien, kun je het ook in ‘Mijn verhaal’ plaatsen waar iedereen het kan zien uit jouw contactenlijst. Als de snap in ‘Mijn verhaal’ is geplaatst, blijft deze vervolgens 24 uur lang in jouw verhaal staan.

Als je dagelijks met dezelfde personen ‘snapt’ krijgt jullie ‘snapvriendschap’ een status. Deze status wordt weergegeven achter de naam van de persoon. Onderstaand kun je zien wat de emoji’s achter de namen betekenen:

Snapchat+

De laatste nieuwe update en tevens nieuwe vorm voor Snapchat om inkomsten te genereren, is Snapchat+. 

Snapchat Plus heeft een aantal handige functies:

  • Persoonlijk verhaal langer zichtbaar

           Normaal zijn snaps in je verhaal maar 24 uur zichtbaar. Met Snapchat Plus kun je kiezen om je verhaal tot 1 week te laten zien aan je vrienden. De nieuwe opties zijn; 1, 6 of 12 uur. 24 uur. 2 of 3 dagen of zelfs 1 week. 

  • Een custom opnameknop instellen

          Standaard is de knop op snaps te maken een rondje met witte omlijning. Met het Plus abonnement kun je een eigen afbeelding kiezen als knop.

  • Een vriend vastzetten als #1 Beste Vriend
  • Kijken hoe veel mensen je verhaal hebben herbekeken
  • Exclusieve achtergronden voor je avatar
  • Boosten van je verhaal om meer weergaven te krijgen
  • Snapreeksen herstellen
  • Meer snaps opnieuw bekijken

My AI

Misschien wel de meest verrassende functie van Snapchat. My AI is een chatbot. Je kunt My AI bijvoorbeeld vragen om advies, helpen bij het plannen van een weekendje weg met vrienden, een huiswerkrooster opstellen en nog veel meer. 

My AI is een mooie toevoeging aan de ‘scan-functie’ die Snapchat al had. In het scherm met de camera kon je al gebruikmaken van andere functies waarbij Snapchat je hielp, zoals een nummer ontdekken, een wiskundeprobleem oplossen, een hondenras, automerk of plantensoort identificeren en informatie geven over de gezondheid van producten. In combinatie met My AI kun je voor heel veel vragen terecht bij Snapchat. 

Discover en Spotlight

In het Nederlands, Verkennen. Dit staat onderaan op de rechtse pagina (onder de verhalen van je vrienden). Hier worden allerlei verhalen en gesponsorde content getoond waarvan Snapchat denkt dat je dit interessant vindt om te bekijken. Grote bedrijven als SHEIN, datingapps, Nike, National Geographic, MTV, TikTok en Wish adverteren op Snapchat door middel van leuke filmpjes, een reeks foto’s of mooie foto’s met stukken tekst.

Door nóg naar links te vegen op de Verkennen-pagina, kom je op de pagina ‘Spotlight’. Spotlight is een TikTok-achtige pagina, bedoeld om viraalwaardige content van gebruikers weer te geven. Iedere gebruiker kan snaps toevoegen aan de Spotlight pagina. Hier zitten een paar eisen aan;

  • De Snapchat moet een video zijn mét geluid
  • Hij moet verticaal opgenomen zijn

Daarnaast raadt Snapchat aan er een onderwerp aan toe te voegen (zie het als een soort hashtag) zodat anderen mee kunnen doen aan jouw snap of meer snaps zoals de jouwe kunnen ontdekken. Ook het gebruik van bijschriften, geluiden, filters, lenzen, GIF’s, etc zullen jouw snap meer op laten vallen in Spotlight. 

Heb je na het lezen van ons artikel nog een vraag over Snapchat? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Meer uit social media halen?

Speel in op je doelgroep via social media content en campagnes.

Meer inspirerende blogs

TikTok kansen
Aan de slag met TikTok voor bedrijven
social media planning tools
Social media planning tools

Belangrijke pagina's

Social media strategie
Content marketing
575% meer e-commerce omzet voor Exxcellent met social media

Exxcellent is een perfect voorbeeld van hoe wij graag samenwerken met onze klanten. Goede communicatie, vertrouwen en een groeistrategie op maat. Met social media campagnes realiseren we 15.741% meer omzet.