Highlights
- Universal Analytics maakt per 1 juli plaats voor Google Analytics 4
- De belangrijkste veranderingen van GA4: event-based tracking en verbeterde cross-platform tracking geven een completer beeld van de customer journey
- We geven je graag wat praktische tips over hoe jij jouw Google Analytics 4 account goed instelt
Is het je opgevallen dat er geen nieuwe gegevens meer binnenkomen in je Analytics-account? Geen paniek! De tijd is gekomen dat Universal Analytics (UA) met pensioen gaat en plaatsmaakt voor het nieuwe tijdperk van gegevensanalyse: Google Analytics 4 (GA4). Als je nog geen GA4-account hebt, is het hoog tijd om aan boord te springen. Laten we eens kijken wat er veranderd is, waarom deze overstap nodig is en we geven je wat tips voor het instellen van jouw Google Analytics 4 account.
Dag Universal Analytics, hallo Google Analytics 4
Op zaterdag 1 juli 2023 neemt Universal Analytics afscheid van ons. Universal Analytics is gelanceerd in 2012 en heeft sindsdien bijgedragen aan het verstrekken van waardevolle inzichten. Helaas is het niet langer geschikt voor de moderne wereld waarin gebruikers websites bezoeken via verschillende apparaten. Bovendien is het afhankelijk van cookies, wat niet bepaald privacyvriendelijk is.
Google Analytics 4 neemt dus vanaf 1 juli 2023 het stokje over. Hiermee ontstaat een grote verschuiving in de manier waarop gegevens worden verzameld, geanalyseerd en gerapporteerd. We hebben een aantal opvallende kenmerken van GA4 op een rijtje gezet:
- Event-based tracking: In tegenstelling tot het sessiegebaseerde model van UA, maakt GA4 gebruik van event-based tracking. Dit betekent dat het de acties en gebeurtenissen op je website of app volgt, ongeacht de sessies. Zo krijg je een completer beeld van de hele customer journey die iemand aflegt op je website. Van het klikken op een knop tot het bekijken van een video.
- Verbeterde cross-platform tracking: GA4 biedt geavanceerde mogelijkheden voor het volgen van gebruikers over verschillende apparaten. Of ze nu je website bezoeken via hun mobiel, desktop of tablet, je krijgt een beter inzicht in hun gedrag en interacties.
- AI-mogelijkheden: De kracht van kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingezet om geavanceerde inzichten en voorspellende analyses te bieden. GA4 helpt je bij het begrijpen van trends, het voorspellen van gebruikersgedrag en het optimaliseren van je marketingcampagnes.
- Schaalbaarheid: GA4 is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens en gebruikers te verwerken.
- Privacygericht: In een tijdperk waarin privacy een belangrijke rol speelt, biedt GA4 een meer privacyvriendelijke aanpak. Het maakt geen gebruik meer van cookies en heeft nieuwe functies om beter te voldoen aan de huidige privacyvoorschriften.
Tips voor het installeren van Google Analytics 4
Wil je graag aan de slag met het installeren van GA4? Dat gaat heel eenvoudig wanneer je al een Universal Analytics account hebt. De data die je hebt verzameld in UA kan je niet meenemen naar GA4. Het is daarom belangrijk dat je nu echt je GA4 account gaat aanmaken zodat je relevante data blijft verzamelen. Via ’Beheer’ kan je in je UA account naar de ‘Installatieassistent voor GA4.’ Hier kan je eenvoudig je GA4 property aanmaken. Je moet nu GA4 op je website plaatsen zodat je data verzamelt. Vervolgens is het belangrijk dat je een aantal instellingen in het account naloopt en checkt:
Wij geven je graag een paar tips:
- Gegevensstreams: Activeer de “verbeterde meting” om standaardgebeurtenissen zoals paginaweergaven, scrolls, uitgaande klikken, zoekopdrachten op de site, video-engagement en bestanddownloads bij te houden. Hierdoor kan GA4 automatisch belangrijke interacties van gebruikers meten.
- Property-instellingen: Controleer of de propertynaam, branchecategorie, tijdzone en valuta juist zijn ingesteld. Deze instellingen helpen je bij het organiseren en analyseren van de gegevens op de juiste manier, zodat je waardevolle inzichten kunt verkrijgen.
- Gegevensinstellingen: Activeer Google Signals voor meer inzicht in je gebruikers. Daarnaast is het belangrijk om de bewaarperiode van gegevens in te stellen op 14 maanden, zodat je een langere periode hebt om trends en patronen te analyseren.
- Gegevensfilters: Sluit intern verkeer uit door jouw eigen IP-adres te filteren. Dit voorkomt dat je eigen bezoeken en die van je klant de analysegegevens verstoren. Dit kan je doen door in het beheer te gaan naar ‘Gegevensstreams’, op de juiste stream te klikken en vervolgens naar ‘Taginstellingen instellen’ te gaan. Wanneer je nu klikt op ‘Alles tonen’ kan je bij ‘Intern verkeer definiëren’ je IP-adres filteren.
- Gebeurtenissen: Maak relevante gebeurtenissen meetbaar. Denk hierbij aan specifieke acties die gebruikers op je website uitvoeren, zoals het invullen van een formulier, het plaatsen van een bestelling of het bekijken van een specifieke pagina. Heb je jouw gebeurtenissen vanuit Universal Analytics ingesteld in Google Ads als conversiedoel? Zorg dan dat je deze gebeurtenissen in Google Ads vervangt voor gebeurtenissen uit je GA4 account. Anders ontvangt Google Ads geen nieuwe data om op bij te sturen.
- Doelgroepen: Maak relevante doelgroepen aan. Denk hierbij aan remarketingdoelgroepen die je vervolgens kan gebruiken voor je Google-Ads campagnes.
- Koppelingen: Heb je een Google Ads en/of Search Console account? Koppel deze dan met je GA4. Zo komt deze data ook in jouw account te staan.
Aan de slag met GA4!
Maak je geen zorgen als de overstap naar GA4 wat ingewikkeld lijkt. Wij staan klaar om je te helpen! Neem gerust contact met ons op voor ondersteuning bij de installatie en configuratie. Samen zorgen we ervoor dat je het maximale uit GA4 haalt.