Google sterren zie je vast vaak voorbij komen op de zoekresultatenpagina.⭐
Deze sterren hebben een grote invloed op ons online gedrag. Social proof is namelijk een belangrijk onderdeel geworden binnen de samenleving; we hechten veel waarde aan ervaringen van anderen. Uit onderzoeken blijkt ook dat sterren in Google een positieve invloed hebben op het aantal klikken naar je website. Het CTR zal dus verhoogd worden.
Ga maar eens bij jezelf na: koop jij liever bij een webshop die 2/5 sterren heeft of bij een webshop die 5/5 sterren heeft? Daar hoef je waarschijnlijk niet lang over na te denken. Maar hoe krijg je die sterren nu zichtbaar in Google en hoe zet je ze het best in voor jouw bedrijf? Tijd om het een en ander uit te leggen over de sterren van Google. Let’s go! ?
Welke sterren zijn er?
Laten we eerst eens wat meer vertellen over de soorten Google sterren die er zijn. Je kunt hier namelijk verschillende sterren mee bedoelen:
- Sterren in organische zoekresultaten (Rich Snippets)
- Sterren in betaalde zoekresultaten (Google Seller Rating)
- Google Review-sterren (Google My Business)
Beoordelingssterren kunnen daarnaast op verschillende niveaus gegeven worden. Zo worden er soms sterren weergegeven op productniveau, maar het kan ook zijn dat deze reviews op bedrijfsniveau worden weergegeven.
Sterren in organische zoekresultaten
Google sterren in organische zoekresultaten kon je lange tijd toevoegen met een stukje code (structured data) wat je bijvoorbeeld met Google Tag Manager in je website kon schieten. Voor alle soorten bedrijven (niet alleen e-commerce partijen) was het mogelijk om dit te laten verschijnen in je snippet.
In 2022 is het toevoegen van deze sterren een stukje lastiger gemaakt. De vorige methode met structured data wordt niet meer toegepast. Toch is het ook voor andere websites dan webshops mogelijk om met een bepaald stukje code jouw Google My Business-reviewsterren te pushen in je snippets. Kijk maar eens naar onderstaand zoekresultaat van dit artikel. ?
Heb je een webshop waarin je reviews verzameld op productniveau? Overtuig gebruikers van het product door de reviewsterren in te laden! Dit is nog wel eenvoudig in te schieten met product schema markup via Google Tag Manager. Vervolgens worden de sterren in de SERP weergegeven voor desbetreffende producten of productcategorieën. Wil je hier meer over weten? Vraag het ons gerust!
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een onafhankelijk reviewplatform als TrustPilot, Kiyoh (specifiek voor webshops) of Klantenvertellen. In deze reviewsystemen worden de reviews die men plaatst, geverifieerd. Google herkent dergelijke platforms als onafhankelijk en wil op deze manier nog weleens sterren automatisch toevoegen aan jouw snippet. Dit is echter lang niet altijd het geval. De methode die we hiervoor hebben benoemd (met een HTML-code) is effectiever dan deze manier.
Sterren in betaalde zoekresultaten
Adverteer je met Google Ads? Dan kun je door middel van een koppeling met één van bovenstaande onafhankelijke reviewplatforms sterren vertonen bij je advertenties. De zogeheten Google Seller Rating. Zeker voor e-commerce partijen is dit interessant, maar ook als je je in een andere branche bevindt, doe je er goed aan dit in te stellen. Het verhoogt je betrouwbaarheid aanzienlijk. Hieronder zie je een voorbeeld van een Google Seller Rating bij één van onze klanten; StrayShop.
Binnen Google Ads is er meer dan enkel de Seller Rating. Er kunnen namelijk ook sterren vertoond worden bij je advertenties in Google Shopping. In dit geval worden de sterren ingeladen op productniveau en gaat het dus om productspecifieke reviews die bijvoorbeeld vanuit de productpagina’s op je website worden ingeladen.
Sterren in Google My Business
Natuurlijk heb je ook nog de sterren in Google My Business. Deze worden ingeladen in je bedrijfsvermelding, wanneer mensen op je bedrijfsnaam zoeken. Je kunt deze verder niet gebruiken in je advertenties en dergelijke, maar een goede beoordeling zorgt ook hier natuurlijk weer voor een hoge betrouwbaarheid.
Het nut van reviewsterren
Zoals gezegd hebben sterren in eerste instantie veel invloed op het vertrouwen van consumenten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere SEO voordelen die je uit reviews haalt.
- Een hogere doorklikratio (CTR), wat resulteert in meer verkeer;
- Doordat er meer mensen op jouw vermelding klikken, acht Google jouw relevant voor de zoekopdracht. Hiervan kunnen je SEO rankings profiteren.
- Meer zichtbaarheid op de SERP in Google, omdat je meer ruimte in beslag neemt;
- Meer nadruk op de sterke kanten van je bedrijf;
- De mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van je concurrenten die geen sterren hebben.
Hoe krijg ik sterren in Google?
Het vertonen van Google sterren op de SERP is vrij eenvoudig. Doorloop de volgende stappen om jouw sterren zichtbaar te krijgen in Google Ads:
- Verzamel klantbeoordelingen
Gebruik hiervoor de eerder genoemde onafhankelijke reviewsystemen. Een efficiënte manier om reviews te verzamelen is om met geautomatiseerde mails je klanten te vragen om een review te schrijven. - Maak een koppeling met je website
Deze systemen genereren automatisch een stukje code wat je in je website moet plaatsen. Als je ervaring hebt met coderen, kun je dit gemakkelijk zelf doen. Heb je dat niet? Vraag dan je webbouwer dit te doen. - Wait for Google
Google zal jouw sterren vertonen wanneer alles goed verwerkt is. Dit kan natuurlijk wel een tijdje duren.
Note! Voordat je sterren in advertenties vertoond worden, moet je wel voldoen aan de volgende eisen: je gemiddelde beoordeling moet minimaal 3,5 / 5 sterren zijn en er moeten voldoende reviews verzameld zijn.
Wil je de sterren in je organische zoekresultaten vertonen? Dan kun je gebruik maken van de onafhankelijke reviewplatforms of vraag ons hoe wij dit inladen bij onze zoekresultaten!
Meer weten?
In een online wereld waar de details het verschil gaan maken, is het tonen van sterren in Google een goede manier om op te vallen. Onderscheid je van andere organisaties door middel van deze reviewsterren! ⭐
Heb je hulp nodig bij het instellen van de review stars? Of wil je meer weten over dit of een ander online marketing onderwerp? Laat het ons dan weten! Je kunt telefonisch contact met ons opnemen via 076 – 230 3100, per mail naar info@erocket.nl of stuur een berichtje via de WhatsApp-button.