Verwijzingsuitsluitingen toevoegen in Google Analytics 4

Verwijzingsuitsluitingen toevoegen GA4
Highlights
  • Met verwijzingsuitsluitingen kunnen specifieke verwijzingen worden uitgesloten in de verkeersrapporten, waardoor de sessies beter worden gemeten en broninformatie behouden blijft.
  • Het standaardgedrag van Google Analytics 4 kan leiden tot problemen bij het meten van conversiebronnen, vooral voor webshops. Betalingsproviders worden als nieuwe sessie gezien, waardoor de oorspronkelijke bron van de bezoeker verloren gaat.
  • Stapsgewijze instructies voor het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics. Beheerdersrechten op property niveau zijn vereist, en er wordt verwezen naar een lijst van bekende betaalpartners die kunnen worden uitgesloten.

 

Heb jij wel eens gehoord van het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics 4 (GA4)? Weet jij waarom dit belangrijk is voor jouw website en hoe je dit kunt toevoegen in GA4? Geen probleem als je op alle vragen ‘nee’ hebt geantwoord. In dit artikel geef ik je namelijk antwoord op bovenstaande vragen. Bovendien vind je in dit artikel een lijst met verwijzingen die je direct zelf kunt uitsluiten in GA4.

Hoe meet GA4 een sessie?

Om te begrijpen wat verwijzingsuitsluitingen zijn en waar je ze voor kunt gebruiken moet je weten hoe Google Analytics een sessie meet.

Een sessie begint bij het eerste contactmoment van een bezoeker op je website en eindigt standaard na 30 minuten inactiviteit. Als de bezoeker na een half uur verder klikt op jouw website, rekent Analytics dit als een nieuwe sessie. Analytics telt ook een nieuwe sessie als de bezoekers van jouw website naar een andere website surft en daarna weer terugkomt.

Dit laatste heeft helaas een negatief gevolg voor webshops. Bezoekers die een product afrekenen worden naar de website van een bank of betalingsprovider gestuurd om de betaling af te ronden. Nadat een bezoeker dit heeft afgerond, keert de bezoeker weer terug naar de webshop. Volgens Analytics start dus een nieuwe sessie en de transactie wordt toegekend aan de bron van de sessie, namelijk de betalingsprovider. Dit gegeven zorgt ervoor dat je niet kunt achterhalen wat de oorspronkelijke bron is waar de bezoeker vandaan kwam. Nu weet je dus niet of je bezoeker via organisch verkeer op je website is gekomen of zelfs via een betaalde campagne. Wellicht is SEA de meest converterende bron?

Wat zijn verwijzingsuitsluitingen?

Verwijzingsuitsluitingen kun je instellen in GA4 waarbij specifieke verwijzingen worden uitgesloten in de verkeersrapporten. Als je de betalingsproviders toevoegt als verwijzingsuitsluiting zal Analytics geen nieuwe sessie beginnen op moment dat een bezoeker een betaling heeft afgerond en terug komt op jouw website. Analytics probeert dan de sessie te koppelen aan de oude sessie (indien deze niet verlopen is). Op deze manier kun je dus wel achterhalen welke bron je de meeste conversies oplevert. Let er wel op dat verwijzingsuitsluitingen niet met terugwerkende kracht werken. Dit betekent dat alle domeinnamen die je uitsluit niet meer terugkomen in je data op het moment dat je deze uitsluit. Dit heeft geen invloed op het verleden, conversies van gisteren kunnen nog toegewezen worden aan een betalingsprovider.

Toevoegen van verwijzingsuitsluitingen

Zie je in rapporten bij referral veel betaalproviders staan? Deze kun je ook in GA4 vrij eenvoudig uitsluiten. Op die manier worden je conversies aan de juiste bronnen toegekend.

  • Ga naar gegevensstreams en open je websitestream
  • Klik onderaan op “taginstellingen instellen”
  • Klik bij instellingen op “alles tonen”
  • Klik op “Een lijst met ongewenste verwijzingen maken”
  • Je kunt hier de meest voorkomende verwijzingsdomeinen uitsluiten, hieronder een lijstje:

 

Bekende betalingsproviders in Nederland Overige bekende betalingsproviders
abnamro.nl 3ds.bnpparibas.com
asnbank.nl 3dsecure.icicibank.com
bankieren.ideal.ing.nl 3dsecure.icscards.nl
betalen.rabobank.nl acs2.swedbank.se
checkout.buckaroo.nl acs4.3dsecure.no
diensten.asnbank.nl belgium-3dsecure-uvg.wlp-acs.com
diensten.regiobank.nl belgium-3dsecure.wlp-acs.com
ideal.asnbank.nl belgium-uvj-3dsecure.wlp-acs.com
ideal.ing.nl bitpay.com
ideal.knab.nl cap.attempts.securecode.com
ideal.regiobank.nl cap.securecode.com
ideal.snsbank.nl giropay.sparkasse-lev.de
ideal.triodos.nl mycardsecure.com
ideal.vanlanschot.com payment-web.sips-atos.com
live.adyen.com secure.curopayments.net
mollie.com secure5.arcot.com
multisafepay.com securecode.com
pay.mollie.nl securesuite.co.uk
pay.multisafepay.com securesuite.net
paypal.com secureyou3d.ing.be
secure.ogone.com sicher-einkaufen.commerzbank.de
securecode.abnamro.nl sicheres-bezahlen.bw-bank.de
sparkasse-lev.de
tsys.arcot.com
verifiedbyvisa.com
wlp-acs.com

Mochten er betaalproviders ontbreken, horen wij dit graag. Dan zorgen wij dat we direct bovenstaande lijst updaten.

Ondersteuning nodig?

Ga je zelf aan de slag met het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen in GA4 en heb je hierbij ondersteuning nodig? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op via de contactpagina!

Hulp nodig bij het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen in GA4?

Wij helpen je graag verder!

Meer inspirerende blogs

Google Analytics 4
Wat is Google Analytics 4? Uitleg, nieuwe updates & must haves
Pirate Funnel Canvas Growth Hacking
Conversies meten in Google Analytics 4
IPv6 uitsluiten in Google Analytics
Intern verkeer via IPv6 uitsluiten in Google Analytics

Belangrijke pagina's

Kunnen jullie met onze webbouwer samenwerken?
Wat is jullie track record?
Koppelen Analytics
185% meer leads met online marketing voor Landgoed Ulvenhart

Met SEO maximaliseren we voor Landgoed Ulvenhart het gratis verkeer vanuit de zoekmachines. SEA is ideaal om aan naamsbekendheid te werken en om meer online leads te genereren. We zetten LinkedIn, Facebook en Instagram in om de verschillende doelgroepen van Landgoed Ulvenhart te bereiken.