- Structured data is het structureren van data waardoor zoekmachines als Google beter en sneller begrijpen waar de pagina of website over gaat.
- Je kunt op verschillende manieren méér opvallen in de zoekresultaten van Google dankzij semantische SEO.
- De inzet van structured data anno 2023/2024 wordt steeds belangrijker voor je vindbaarheid.
- De kwaliteit en autoriteit van je website kan je verhogen via semantische SEO.
Geef je SEO een boost door de inzet van structured data
Structured data is het structureren van data waardoor zoekmachines als Google beter en sneller begrijpen waar de pagina of website over gaat.
Je kunt op verschillende manieren méér opvallen in de zoekresultaten van Google dankzij semantische SEO.
De inzet van structured data anno 2023/2024 wordt steeds belangrijker voor je vindbaarheid.
De kwaliteit en autoriteit van je website kan je verhogen via semantische SEO.
Structured data, semantische SEO, featured snippets. Wellicht weet je er iets van. Of niet. Toch ben je nu op deze pagina. En dat is goed. Want wij leggen graag aan je uit wat structured data is, de voordelen die het geeft voor je online vindbaarheid en hoe jij dit zelf kunt implementeren. Na het lezen van dit artikel ben jij weer een grote stap verder om je online vindbaarheid een boost te geven.
Here we go. 🚀
Wat is structured data?
Extra context of informatie die netjes is opgebouwd volgens een structuur. Dat is een notendop wat structured data is. Door diverse data te structureren help je zoekmachine beter begrijpen waar de website over gaat. Deze data kan van alles zijn. Denk aan alinea’s, veelgestelde vragen met antwoorden, tabellen, recepten, opsommingslijsten en meer.
Dankzij structured data ben je in staat om alle informatie op je website beter te structureren zodat zoekmachines de relatie tussen de diverse elementen beter kunnen onderscheiden. Dat is de kracht van semantische SEO.
Wat is semantische SEO dan?
Weer een term in ons online marketing universum dat hoort bij zoekmachine marketing. Semantische SEO gaat verder dan het simpelweg optimaliseren van zoektermen op een website. Het draait om het begrijpen en vervullen van de daadwerkelijke intentie van de gebruiker. In de kern gaat semantische SEO over context. Het helpt zoekmachines om de betekenis achter een zoekopdracht te begrijpen, zodat ze relevantere resultaten kunnen leveren. Een cruciaal onderdeel van semantische SEO is het gebruik van structured data.
Woordenboek Semantische SEO
Term | Betekenis |
SERP | Dit staat voor Search Engine Result Page ofwel de zoekresultatenpagina. Dit krijg je te zien als je iets zoekt in Google. |
Features snippets | Dit is een uitgelicht zoekresultaat dat een antwoord geeft op de zoekvraag. Staat vaak helemaal bovenaan de SERP. |
Rich snippets | Dit is een zoekresultaat op de SERP dat verrijkt is met extra informatie waardoor deze meer opvalt. Denk aan reviews, prijzen of evenementen. |
Rich cards | Dit is een zoekresultaat waar de foto’s groter worden weergegeven. Dit gebeurt vaak bij films, recepten, lokale restaurants en online cursussen. |
People also ask | Dit is een featured snippet dat het meest voorkomt in de zoekresultaten. Het weergeeft de meest gestelde vragen met antwoorden die relevant zijn aan de zoekterm. |
Knowledge graph | Dit is een zoekresultaat waar aan de rechterkant een extra blok komt met meer informatie over de zoekterm. Bronnen als Wikipedia en Google Mijn Bedrijf worden weergegeven om meer informatie te bieden. |
SEO entiteit | Een entiteit kan verwijzen naar een groot of breed onderwerp. Denk aan een bekend persoon, plaats of ding. Entiteiten zijn concepten of objecten die worden geïdentificeerd en die onderscheidend zijn. Bijvoorbeeld ‘Apple’. Dit kan verwijzen naar het fruit of het bedrijf dat smartphones produceert. SEO entiteiten worden gebruikt om beter te begrijpen wat de context is. |
Waarom is structured data interessant voor mijn website?
Omdat er simpelweg te veel pagina’s op het internet bestaan. Een zoekmachine heeft niet de mogelijkheid om alle miljarden pagina’s te analyseren en dit te indexeren. Sterker nog, er zijn veel meer pagina’s waarvan de kwaliteit dusdanig laag is, dat deze nooit zichtbaar zijn in de zoekresultaten.
Om de kwaliteit van een pagina sterk te verbeteren, zet je structured data in. Door bepaalde kaders te markeren met structured data kan de zoekmachine sneller begrijpen waar de pagina over gaat. Dit helpt vervolgens weer in de snelheid van het crawlen en indexeren van een pagina.
We geven je nog een paar voordelen van structured data:
- Jouw content wordt relevanter aan de gebruikte zoekterm met zoekintentie.
- Je wordt beter vindbaar in zoekmachines als Google.
- Je verschijnt in opvallende blokken die in de zoekresultatenpagina (SERP) zichtbaar zijn.
- Je wordt sneller geïndexeerd.
- Je kunt meer websitebezoekers en conversies behalen.
Type structured data
Bij eRocket zetten we de kracht van structured data volledig in om de online vindbaarheid van onze klanten te optimaliseren. We maken gebruik van diverse schema-types die specifiek zijn afgestemd op de informatie die we willen overbrengen.
Dankzij structured data kan je zichtbaar worden in featured snippets in de SERP. Dit zijn de opvallende blokken die toegevoegd worden aan de zoekresultaten op basis van de zoekintentie. Denk bijvoorbeeld aan rich snippets, rich cards, featured snippets en people also ask. Zie onderstaande afbeelding voor een beter beeld.
Schema.org
We maken altijd gebruik van de schema markup van schema.org. Dit is het woordenboek voor structured data en een gezamenlijk initiatief van de grootste zoekmachines met als doel een set van schema’s te creëren. Deze schema’s kunnen wij als online marketeers weer gebruiken om de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren. Voor onze klanten. Voor hun online vindbaarheid. In lijn met de doelstelling.
Als je aan de slag wilt met Semantische SEO en met name structured data adviseren we je om gebruik te maken van deze standaard schema’s. We lichten de belangrijkste uit:
- Organization – Dit structureert de bedrijfsgegevens, zoals naam van het bedrijf, adres en servicegebied. Hierdoor kan je op bedrijfsnaam beter vindbaar worden. In de zogenoemde Knowledge Graph staat dan alle informatie over jouw bedrijf. Deze wil je natuurlijk zo compleet mogelijk hebben.
- LocalBusiness – Dit type geldt voor bedrijven met een fysieke locatie. Het lijkt sterk op het type Organization en zorgt voor het behalen van goede lokale posities. Dit is voor lokale SEO natuurlijk weer super interessant.
- Breadcrumb – Dit type geeft de positie van de webpagina aan in de site hiërarchie. De websitebezoeker ziet in één oogopslag of het op een belangrijke pagina uit het menu komt of op een onderliggende pagina. Zoals een dienstenpagina of productpagina. Met een goede broodkruimel structuur help je de websitebezoeker én zoekmachine beter en sneller navigeren op je website. Goed voor je algemene gebruikerservaring. Goed voor je organische posities.
- FAQ’s – Door in de people also ask te komen moet je het schematype FAQ’s gebruiken en inzetten. Dit kan gelden voor een specifieke pagina waar alle veelgestelde vragen genoteerd staan of een apart blok op de pagina waar de vragen worden gepresenteerd.
- JobPosting – Op zoek naar werknemers? Gebruik dan vooral het JobPosting schema. Hierdoor kan je alle informatie over de vacature structureren, zodat deze zichtbaar wordt in Google for Jobs.
Zelf structured data implementeren?
Het implementeren van structured data vereist technische kennis, maar hier is een basis stappenplan:
- Kies het juiste schema. Bepaal welk type structured data relevant is voor jouw content.
- Gebruik de schema’s van schema.org. Er zijn verschillende tools, zoals Structured Data Markup Helper, die je kunnen begeleiden bij het creëren van de juiste markup. Bij eRocket coderen we ook zelf met behulp van Visual Studio Code.
- Voeg de structured data toe aan je website. Dit kan direct in de HTML-code van je website of via plugins als je een CMS zoals WordPress gebruikt. Via Google Tag Manager kan ook, maar heeft niet onze voorkeur.
- Test. Gebruik de validator van schema.org of Google Search Console om te controleren of je structured data correct is geïmplementeerd.
Hulp nodig?
In de bewegende wereld van SEO is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste best practices. Structured data is een krachtig hulpmiddel dat, indien correct gebruikt, je website kan helpen om op te vallen in de zoekresultaten. Bij het implementeren is het belangrijk om altijd de richtlijnen van zoekmachines te volgen en regelmatig te controleren op updates of wijzigingen in de specificaties.
Heb je hulp nodig bij het implementeren van structured data of wil je meer weten over semantische SEO? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.