Vaak vormt SEO het begin van de online marketing activiteiten. SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie. Met SEO proberen online marketeers het verkeer vanuit de verschillende zoekmachines te maximaliseren, door hoge posities bij belangrijke zoektermen te behalen. In tegenstelling tot SEA kom je door de inzet van SEO gratis op goede posities in de zoekmachine, waardoor het een belangrijk onderdeel is voor het succes van jouw online vindbaarheid op langere termijn.
In dit artikel geven we je SEO tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo kun je eenvoudig de eerste stappen richting een betere online vindbaarheid zetten. We vullen het artikel regelmatig aan met nieuwe tips!
In veel gevallen kun je in je CMS aangeven hoe de URL van een nieuwe pagina eruit moet komen te zien. In WordPress kun je de URL van je pagina bijvoorbeeld zelf gemakkelijk aanpassen. Is dat bij jou ook het geval? Maak daar dan zeker gebruik van.
Waarom?
Wij proberen altijd op deze manier onze URL’s op te bouwen, zoals bijvoorbeeld https://erocket.nl/contact. Het is bij het creëren van je URL’s belangrijk om in gedachten te houden dat je URL’s gericht moeten zijn op de belangrijkste zoekwoorden. Woorden zoals ‘de’ en ‘een’ voegen vaak niets toe. De lengte van de URL is niet per se een factor voor de ranking in Google, maar focus op de zoektermen wordt zeker gewaardeerd door de zoekmachine.
Wanneer jouw website informatie is, raden we altijd aan om de kortste URL mogelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld:
Heb je een webshop? Dan adviseren we om deze structuur te hanteren:
Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds een belangrijke correlatie is tussen het gebruik van het zoekwoord in de titel en de ranking van je pagina in Google.
Zorg er dus voor dat iedere pagina op je website een goede titel heeft die uniek is en waarin je het belangrijkste zoekwoord ten minste één keer noemt. Daarnaast is het belangrijk om ook op iedere pagina een unieke meta description en H1 te plaatsen.
Bij de zoekresultaten in Google zie je per website een titel, URL en een korte omschrijving. Die korte omschrijving kun je zelf opgeven in het CMS en wordt de meta description genoemd.
De meta description wordt niet altijd getoond in Google. Soms kiest Google namelijk een ander gedeelte van je pagina dat beter overeenkomt met de zoekopdracht. Maar wanneer de meta description wel getoond wordt, kan een goed geschreven omschrijving veel extra klikken opleveren.
Zorg voor een unieke meta description voor iedere pagina van je website. Vermeld hierin zeker jouw USP’s en zorg ervoor dat het verleidelijk is om naar jouw website door te klikken.
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het plaatsen van links naar externe websites en jouw ranking in de zoekmachines. Vooral links naar websites met een hoge domeinrating helpen jouw website. Dus twijfel je om een link naar een andere website te plaatsen? Dit onderzoek helpt je zeker.
Wel is het verstandig om de link te laten openen in een nieuw tabblad. Zo verlaat de bezoeker jouw website niet meteen en kan hij de oorspronkelijke pagina gemakkelijk opnieuw bekijken.
Veel mensen starten op Google met bladeren door de afbeeldingen. Maar er is een probleem: Google is (nog) niet slim genoeg om afbeeldingen te ‘lezen’. Je moet dus vertellen wat er op jouw afbeeldingen te zien is.
Voeg om die reden altijd een beschrijvende alt-tekst aan je afbeelding toe. Zorg er tevens voor dat je afbeeldingen gecomprimeerd zijn voor een snelle download. Zo profiteer je van extra verkeer uit Google Images!
Google bepaalt onder andere aan de hand van de links naar jouw website hoe belangrijk je website is. Zoekmachines zien de naar jou verwijzende links namelijk als aanbevelingen van anderen. Hoe meer aanbevelingen, hoe belangrijker je website. Uiteraard maakt het ook uit wie jouw website aanbeveelt: kwantiteit en kwaliteit spelen beiden een rol.
De ankerteksten (de tekst op de link die klikbaar is), spelen een rol bij de ranking van je website in Google. Het is dus belangrijk om hier over na te denken wanneer je iemand vraagt om naar je website te linken. Er zijn verschillende variaties mogelijk:
In veel gevallen heb je geen invloed op de ankertekst die websites gebruiken voor jouw links. Wanneer je bijvoorbeeld gastblogs schrijft heb je dat wel. Wij raden altijd aan om een combinatie van bovenstaande variaties te gebruiken. Zo krijg je een natuurlijke variatie en dat waardeert Google.
Google toont in de zoekresultaten doorgaans 3 onderdelen: de titel van de pagina, de URL en een korte omschrijving. Je kunt de titel en de omschrijving zelf invullen in het CMS van je website. Wanneer je dit niet doet, bepaalt Google zelf wat er getoond wordt.
De zoekmachine heeft een vaste ruimte van 512 pixels beschikbaar voor titels en 923 pixels voor beschrijvingen, waarna ze worden afgebroken. Zorg er dus voor dat de titels en beschrijvingen die je in het CMS invult niet te lang zijn. Dat ziet er namelijk niet verzorgd uit en zorgt voor een lagere CTR (click through rate).
Een goede vuistregel is om maximaal 55 tekens te gebruiken voor de meta titel en maximaal 155 voor de beschrijving.
Wanneer je een nieuwe website laat ontwikkelen, adviseren we om tijdig te starten met een zoekwoordenonderzoek. Met een zoekwoordenonderzoek breng je in kaart op welke zoektermen jouw (potentiële) klanten zoeken. Vervolgens verzamel je data over deze zoekwoorden, zoals het zoekvolume per maand en de concurrentie op de zoekterm. Op basis van deze data kun je analyseren welke termen interessant zijn om op te scoren in Google.
Op basis van dat zoekwoordenonderzoek kun je voor de bouw van een nieuwe website de websitestructuur direct helder maken. Ook kun je de teksten voor jouw producten of diensten al zo inrichten dat hier ook de beste zoekwoorden in gebruikt worden. Win-win dus!
Rich snippets voegen extra informatie aan een vertoning in Google toe, waardoor je meer opvalt ten opzichte van je concurrenten.
Websites waarbij rich snippets vertoond worden, hebben een hogere click-through rate (CTR). Een hoge CTR is één van de 200 SEO rankingfactoren. Met een hoge CTR plaatst Google jouw zoekresultaat dus hoger in de zoekmachine. Voorbeelden van rich snippets zijn: vermelding van auteur, contactgegevens, recensie sterren, evenementen en product vermeldingen. Zelf aan de slag? Bekijk dan eens deze informatie over rich snippets.
Eén van de belangrijkste aspecten voor een gebruiksvriendelijke website is de snelheid. Een snelle website verkleint de kans dat een websitebezoekers vertrekt naar een concurrent. Je kunt de snelheid van je website controleren op bijvoorbeeld de pagespeed tool van Google.
Verwijder of pas alles aan wat je website langzamer maakt. Het draait tegenwoordig allemaal om snelheid. Wanneer je website niet snel genoeg is, dan is een concurrent zo gevonden. Google neemt de snelheid van je website dan ook mee in de SEO ranking.
Zorg ervoor dat je je website concreet houdt. Alle toeters en bellen leiden niet alleen af van de boodschap die je zendt, maar het beïnvloedt ook de snelheid. Ga na wat je nodig hebt en wat niet. Grote afbeeldingen zijn niet altijd nodig en ook tools kunnen als irritant worden ervaren wanneer deze niet snel laden.
Google scant je teksten op basis van relevantie en kwaliteit. Onder kwaliteit vallen ook headings. Wanneer je hier geen of onjuist gebruik van maakt, kan het zijn dat Google je tekst niet goedkeurt. De meest vanzelfsprekende headings regels zijn:
Wanneer je deze vuistregels toepast creëer je niet alleen een logische indeling, Google rankt je webpagina ook beter.
Het belang van externe links hebben we eerder omschreven, maar het is ook belangrijk om interne links op je website te gebruiken.
Wanneer je een goede interne linkbuilding strategie gebruikt en je een goede structuur ontwikkelt, heeft dit verschillende voordelen. Jouw website wordt namelijk gecrawld door een webcrawler: een bot die het wereldwijde web op een methodische en geautomatiseerde manier doorbladert. De webcrawler verwerkt en indexeert websites voor zoekmachines zoals Google en Bing. Deze zoekmachines begrijpen de structuur van de website beter en sneller wanneer je duidelijk aangeeft wat de relatie is tussen de verschillende pagina’s. Daarnaast kan een zoekmachine je pagina’s sneller indexeren wanneer je een goede interne linkbuilding strategie en structuur hebt.
Interne linkbuilding heeft ook invloed op de rankings van je pagina’s. Met goede interne linkbuilding structuur kun je vanaf een pagina met veel waarde een andere pagina die minder waarde heeft boosten. Hoe dat werkt? Met interne linkbuilding kun je waarde doorgeven. Vaak heeft de homepagina veel waarde opgebouwd en die waarde kun je doorgeven aan andere pagina's. Wanneer je vanaf de homepagina doorlinkt naar een blogartikel, krijgt dat artikel linkwaarde.
Een voorbeeld om een duidelijk beeld te scheppen:
Stel dat je een webshop hebt met twee productcategorieën en dat onder ieder van deze productcategorieën twee producten hangen. In dit voorbeeld heeft de homepaginaeen linkwaarde van 100. Als je vanaf de homepagina naar de twee productcategoriepagina’s linkt, krijgen deze een waarde mee van 50. Wanneer vervolgens op de productcategoriepagina’s doorgelinkt wordt naar de twee producten, krijgen deze links een waarde mee van 25. De linkwaarde wordt dus evenredig verdeeld over alle interne links die op de pagina’s zijn verwerkt.
Door deze strategie te gebruiken kun je nieuwe pagina’s snel meer waarde geven. Hierdoor zullen de nieuwe pagina’s sneller ranken in Google en websitebezoekers genereren.
Beveilig je website met een SSL certificaat. Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging tussen de server van jouw website en de internetbrowser, zoals Google Chrome of Internet Explorer. In 2018 is een verdubbeling te zien van het aantal doelgerichte cyberaanvallen. Het is in 2020 belangrijker dan ooit om je website goed te beveiligen. Google vindt dit ook en heeft het hebben van een SSL certificaat (en daarmee https verbinding) tot ranking factor benoemd.
Heeft jouw website nog geen SSL certificaat? Vraag hier dan naar bij je webbouwer. Snel verschillende certificaten vergelijken doe je hier.
Wil je meer SEO tips of meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van SEO bij eRocket? Neem dan contact met ons op via 076 782 0560 of mail naar info@erocket.nl.
Wil je weten wat Multi Funnel Marketing voor jouw bedrijf kan opleveren?
Spreek ons aan op de chat of neem contact met ons op via 076 782 05 60.
eRocket
Zinkstraat 1
4823 AD Breda
076 782 05 60
info@erocket.nl
Wil je weten wat Multi Funnel Marketing voor jouw bedrijf kan opleveren? Neem contact met ons op!