Samengestelde woorden en SEO: los of aan elkaar?

SEO-samengestelde-woorden-blog-laptop

De wereld van search engine optimization verandert heel snel, zeker de laatste jaren. De SEO tips waar je een paar jaar geleden nog goed mee aan de slag kon, kunnen nu juist tegenwerken. Zo ook het fenomeen samengestelde woorden (zoals marketingbureau) die tegenwoordig regelmatig los van elkaar ingevuld worden in de Google zoekbalk (zoals marketing bureau). De verkeerd geschreven woorden scoren soms hoger qua zoekvolume dan de correcte spelling. En dan?

Uitgaan van zoekvolume?

Tijdens je zoekwoordenonderzoek kun je tot de realisatie komen dat samengestelde, correct geschreven woorden minder vaak worden ingevuld in Google dan dezelfde woorden die vervolgens los worden ingevuld. Hieruit blijkt dat het merendeel van de mensen de zoekterm ‘verkeerd’ schrijft. Maar gebruik je dan het zoekwoord dat goed wordt geschreven maar waar minder op gezocht wordt, of het zoekwoord dat fout wordt geschreven maar waar meer op gezocht wordt?

Wat vindt Google?

Gelukkig herkent Google deze foutief geschreven woorden vaak genoeg en geeft automatisch al aan: “bedoelde je marketingbureau?”. In dat geval kun je concluderen dat de mensen die het zoekwoord origineel fout hebben ingevuld óf op zoek waren naar de juiste spelling óf realiseren dat ze het niet goed hebben geschreven en doorklikken naar de juiste versie van het zoekwoord.

Google kent de Nederlandse taal inmiddels door en door en zal jouw pagina uiteindelijk beter laten scoren omdat je het woord goed schrijft. Google weet inmiddels heel veel van taal en zal uiteindelijk voorrang geven aan teksten met inhoud. Door verschillende populaire zoekwoorden met elkaar te combineren (uiteraard op de correct geschreven manier) en waarde toe te voegen aan een tekst, zal Google dit waarderen.

Toch geeft Google óók wel foutief geschreven woorden als suggestie aan. Over het algemeen lijkt Google precies te weten welke spelling correct is en welke niet. Toch zie je in de zoeksuggesties voorkomen dat er ook verkeerd geschreven woorden als suggestie worden gegeven. Hoe wordt het gebruiken van de juiste spelling vervolgens gecompenseerd voor al die keren dat er gezocht wordt naar “marketing bureau” terwijl jij “marketingbureau” in je tekst gebruikt? Concreet: dit gebeurt niet. Maar dat betekent niet dat je hier zelf niet op kan inspelen.

google-suggestie-aanvulling

Inspelen op foute zoekwoorden

Samengestelde woorden kun je gemakkelijk goed verwerken in een zin. De foute variant hiervan is niet altijd gewenst en kan soms een uitdaging zijn om hiermee aan de slag te gaan. Door deze foute zoekwoorden te verwerken in de tekst op zo’n manier dat het niet fout is, kun je niet alleen gebruik maken van deze zoekwoorden maar dan blijft de tekst ook leesbaar. Zoals bijvoorbeeld:

“Wil jij marketing uitbesteden aan een bureau? Dan is dit marketingbureau iets voor jou!”

Op deze manier neem je de foute zoekwoorden die los goed scoren mee op een creatieve manier, zonder dit fout te schrijven.

Conclusie?

Blijf samengestelde woorden ook samengesteld schrijven. Het staat professioneler en Google zal erkennen en belonen dat de tekst niet alleen inhoudelijk maar ook qua spelling in orde is. Daarnaast is het op langere termijn ook beter om waardevolle teksten te schrijven die niet alleen focussen op zoekwoorden. Wanneer deze zoekwoorden bijvoorbeeld dalen in waarde, heb je deze wel fout geschreven in jouw tekst en kun je deze vervolgens weer aanpassen. En natuurlijk komt het wel eens voor dat deze samengestelde woorden uit elkaar worden gehaald, maar daar kun je op inspelen door deze te verwerken op een andere manier. Je kunt er altijd nog voor kiezen om toch zoekwoorden fout te schrijven. Het levert je wellicht nog een aantal bezoekers op die het zoekwoord niet goed kunnen spellen. Anderzijds kunnen mensen interesse verliezen die zoeken naar een professional, dus het kan je uiteindelijk klanten kosten.

Hulp nodig bij het verwerken van zoekwoorden in teksten?

Zoals dit blogartikel aangeeft is het belangrijkste dat je zorgt dat je jouw teksten goed blijft schrijven en niet afwijkt vanwege de waarde van bepaalde zoekwoorden. Blijft dit een uitdaging? Wij helpen je graag met SEO, wat een onderdeel is van onze Multi Funnel marketing strategie. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op via de chat of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend gesprek!

Behaal resultaat met SEO

Bespreek de kansen met SEO om beter in de zoekmachines te komen.

Meer inspirerende blogs

Lokale SEO; wat is het?
Waarom lokale SEO juist nu enorm belangrijk is
Content marketing
Wat is content marketing en hoe werkt het?
SEO
SEO copywriting: zo doe je dat!
Toekomst van SEO
De toekomst van SEO; 3 trends uitgelicht
Screaming Frog voor beginners
Screaming Frog SEO spider voor beginners

Belangrijke pagina's

Wat is jullie track record?
Wat maakt jullie anders dan andere online markering bureaus?
Welke online marketing diensten pakken jullie op?
Lokale SEO strategie
Zoekmachine optimalisatie
Meer brochure aanvragen door positie 1 in Google met Janssen-Bouw

Op de belangrijkste zoekterm van Janssen-Bouw (8.100 zoekopdrachten per maand) staan we op positie 1 in Google. Met onder andere sterke contentpagina’s, een gebruiksvriendelijke website-indeling en goede interne linkbuilding stegen we week na week verder in Google en Bing.

Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?