SEO copywriting: zo doe je dat!

SEO

Het landschap van SEO copywriting verandert constant. Het algoritme van Google wordt immers regelmatig geüpdatet, wat een directe invloed heeft op jouw SEO strategie. Daarom is het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van alle ins-en-outs als het om zoekmachine optimalisatie gaat. In dit blogartikel leg ik je uit wat SEO copywriting precies is en hoe je dit moet toepassen in 2022.

Wat is SEO copywriting?

SEO copywriting is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Hiermee wordt het schrijven van teksten bedoeld waarmee je bewust rekening houdt met bepaalde zoekwoorden waar je op wilt scoren. Dit zoekwoord sluit perfect aan op het product of de dienst die je aanbiedt, dus daar wil je natuurlijk graag op gevonden worden. Met SEO copywriting wil je die felbegeerde 1e positie in Google bemachtigen zodat je zoveel mogelijk klikken én dus meer conversies behaalt.

SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, bestaat uit verschillende onderdelen: autoriteit, techniek en content. Je kan dit op verschillende manieren verbeteren. Zo kan je jouw website op technisch gebied optimaliseren, waarbij je verschillende tools kunt gebruiken. Er zijn daarnaast verschillende rankingfactoren die Google gebruikt om jouw positie in de zoekmachine te bepalen. Een aantal van deze belangrijke rankingfactoren zijn bekend, waardoor je hier ook op kunt bijsturen. In het blogartikel van Arianne lees je meer over deze praktische SEO tips.

SEO copywriting vs SEO content writing

Het klinkt bijna hetzelfde, maar toch zit er een wezenlijk verschil tussen SEO copywriting en SEO content writing. In principe schrijf je in beide gevallen een stuk tekst, maar het verschil zit in het doel van de tekst. Bij SEO content writing is het doel om zoveel mogelijk organisch verkeer naar je website te trekken. Dit doe je bijvoorbeeld met het schrijven van interessante en inhoudelijke blogartikelen over populaire onderwerpen. Hiermee trek je wel veel verkeer naar je website, wat goed is, maar veel van dit verkeer zal vooral op zoek zijn naar informatie en niet persé naar jouw product of dienst. Bij SEO copywriting focus je juist op die mensen die conversiegericht zijn. De zoekwoorden die je uitkiest, moeten dus perfect aansluiten bij jouw product of dienst én het liefst ook actiegericht zijn (vaak een zoekwoord + een werkwoord, zoals online marketing bureau inschakelen).

Belangrijk om te weten: niet iedere copywriter is een SEO copywriter. Zo kan een copywriter bijvoorbeeld ook een ster zijn in het schrijven van creatieve teksten die zorgen voor meer interactie, wat dan weer ideaal is voor social media. Ook het schrijven voor geprinte reclame kan een expertisegebied van een copywriter zijn. SEO schrijven is hierbij niet belangrijk, waardoor de schrijfwijze flink kan verschillen. Zo zullen de teksten van creatieve copywriters misschien wat lekkerder lezen, maar deze zullen niet bijdragen aan de vindbaarheid.

Do or don’t: landingspagina’s voor één zoekwoord

Een veel gebruikte, en vaak ook nog effectieve, methode van SEO copywriting is het maken van (landings)pagina’s die volledig gefocust zijn op één zoekwoord. Maar werkt dit anno 2022 nog wel? Het algoritme van Google wordt immers steeds slimmer dankzij het gebruik van artificial intelligence (AI) en machine learning. Prikt Google hier niet gewoon doorheen? Het antwoord: deels.

Het aanbieden van een specifieke landingspagina die EXACT aansluit op de zoekvraag die de gebruiker heeft ingetypt klinkt niet verkeerd, toch? Dit is gedeeltelijk waar, maar Google kijkt tegenwoordig verder dan enkel de zoekvraag. Zo is de gebruikerservaring de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor de zoekmachine. Komen er veel bezoekers op jouw pagina, maar verlaten ze deze ook weer snel zonder een actie op de site uit te voeren? Dan zal Google concluderen dat de bezoeker niet heeft gevonden wat hij zocht. Wanneer jouw product of dienst niet aansluit op de wensen en behoeften van de gebruiker, zal je niet (lang) goed scoren op een bepaald zoekwoord.

Do’s in 2022

Hoe pak je SEO copywriting in 2022 aan? Met onderstaande tips ben jij helemaal klaar om goed te scoren in Google:

  • Begin altijd met een zoekwoordenonderzoek om meer inzicht te krijgen in de zoekwoorden die mensen daadwerkelijk intypen. Mijn collega Donna schreef hier eerder een blogartikel over.
  • Zorg voor een aantrekkelijke metatitel en omschrijving. Dit is het eerste dat men ziet als ze jouw pagina in de zoekresultaten zien, dus hier moet je uitblinken! In dit blogartikel lees je over de don’ts voor meta omschrijvingen. Check ook het blogartikel met de SEO-tips die ik al eerder benoemde voor extra insights!
  • Creëer een sterke linkstructuur op je website. Zorg dus dat je belangrijke pagina’s die gerelateerd zijn aan elkaar koppelt met een linkje. Dit verhoogt het gebruikersgemak.
  • Een hele belangrijke voor SEO copywriting in 2021: zorg voor een natuurlijke tekst. Prop je zoekwoord er niet zomaar tussen, maar schrijf op een natuurlijke en begrijpelijke wijze.
  • Maak gebruik van opsommingen en gebruik af en toe een vetgedrukt woord om het te benadrukken.
  • Maak in je tekst ook gebruik van synoniemen. Zoals aangegeven wordt het algoritme van Google steeds slimmer en koppelt Google daarom synoniemen aan elkaar. Wanneer het algoritme ziet dat je meerdere relevante termen gebruikt, kan dit bijdragen aan een hogere positionering.

Hulp nodig?

Met deze tips kan je zeker aan de slag met SEO copywriting? Kan je toch nog wel wat hulp gebruiken met jouw SEO-strategie? Wij staan graag voor je klaar! Neem contact op of spreek ons aan via de chat!

Behaal resultaat met SEO

Bespreek de kansen met SEO om beter in de zoekmachines te komen. 

Meer inspirerende blogs

Duplicate content
Dit is duplicate content en zo los je het op!
Lokale SEO; wat is het?
Waarom lokale SEO juist nu enorm belangrijk is
Praktische SEO tips
10 Praktische SEO tips voor jouw website

Belangrijke pagina's

Content marketing
Meer brochure aanvragen door positie 1 in Google met Janssen-Bouw

Op de belangrijkste zoekterm van Janssen-Bouw (8.100 zoekopdrachten per maand) staan we op positie 1 in Google. Met onder andere sterke contentpagina’s, een gebruiksvriendelijke website-indeling en goede interne linkbuilding stegen we week na week verder in Google en Bing.

Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?