Ga je aan de slag met online marketing? Start dan altijd met het bepalen van jouw online doelgroep. Wie wil je bereiken met jouw boodschap?
Als online marketing bureau krijgen wij vaak de opmerking van (potentiële) klanten ‘ik wil met dit zoekwoord op positie 1 scoren’. Maar is dit wel het (belangrijkste) zoekwoord waar jouw doelgroep op zoekt? Wil jouw doelgroep niet eerst andere informatie over jouw product of dienst? De ‘traditionele methode’ van doelgroepen definiëren is dus ook bij online marketing een belangrijk onderdeel.
In dit blogartikel geven je een aantal oplossingen en tactieken voor het bepalen van jouw online doelgroep. Daarnaast bieden wij je handvaten waarmee je aan de slag kunt om erachter te komen welke zoekwoorden de doelgroep gebruikt, welke zoekintentie de zoektermen hebben en wat voor type content ze graag willen zien.
Ik wil graag inzicht in mijn doelgroep
Doelgroep bepalen via je huidige klantenbestand
Heb je al een klantenbestand opgebouwd? Top! Dan is het verstandig om deze als eerst te analyseren om jouw online doelgroep te bepalen. Door de informatie te gebruiken waarover je beschikt heb je een goede start bij het definiëren van je online doelgroep. Let wel op! Je online doelgroep is niet altijd hetzelfde als je offline doelgroep.
Om dit in kaart te brengen kun je aan de slag gaan met online surveys en analyses van je klantenbestand. Een andere optie is om dit uit te besteden aan onderzoeksbureau. Op deze manier kan je jouw doelgroep indelen in demografische, geografische en financiële kenmerken bijvoorbeeld. Elke doelgroep vertoond zijn eigen online gedrag, dit gedrag wil je natuurlijk in kaart brengen om vervolgens met online marketing deze kansen te benutten.
Google Analytics
Een belangrijke tool die je kunt gebruiken om je online marketing doelgroep te bepalen is Google Analytics. Google Analytics is een gratis tool van Google waarmee je vrijwel alle activiteiten op en naar jouwe website kan meten en inzichtelijk kan maken. Daarnaast houdt het programma diverse statistieken bij van jouw websitebezoekers. Heb je nog geen Google Analytics op je website staan? Installeer deze dan snel en begin met het verzamelen van informatie van jouw websitebezoekers.
Onder het kopje demografie vind je informatie over jouw websitebezoekers. Denk bijvoorbeeld aan locatie, geslacht en leeftijd. Sinds de komst van Google Analytics 4 (de vervanger van Universal Analytics) kun je hier ook inzicht krijgen in bijvoorbeeld de interesses. Neem eens een kijkje in deze rapporten om jouw doelgroep te bepalen. Deze informatie kun je vervolgens ook gebruiken om je marketingcommunicatie op aan te passen.
Concurrentieanalyse
Wat voor bedrijf of organisatie je ook bent (of start), je bent nooit alleen. Onthoud dat dit niet erg is, want concurrentie betekent dat er vraag is naar je product! Maak dus gebruik van je concurrenten en kijk wat zij al doen of juist niet om de doelgroep aan te spreken. Je hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden.
Bij het bepalen van je online doelgroep is het belangrijk om te kijken naar de strategie, tactiek en de resultaten van je concurrenten. Kijk op welke doelgroep jouw concurrenten zich richten, hoe zij hun doelgroep aanspreken en via welke online kanalen zij dit doen. Maken ze bijvoorbeeld gebruik van online advertenties of zorgen ze voor veel interactie op social media? Je kan ook kijken waar jouw concurrenten het meeste organische verkeer vandaan halen. Handige tools hiervoor zijn bijvoorbeeld Ahrefs, SEOMoz of Majestic SEO.

Analyseren van social media
Je social media kanalen analyseren kan je veel informatie geven over je doelgroep. Zo kan je inzien wie je volgers zijn en wat ze bezighoudt. Het analyseren van de social media kanalen van je concurrenten geeft je ook veel informatie natuurlijk, zo kan je spieken welk type content je concurrenten posten en welk type content het beste aanslaat.
Voor het analyseren van social media kanalen kun je bijvoorbeeld de tool BrandMentions gebruiken. Met deze tool zie je real-time zoekopdrachten op sociale media. Zo kun je direct zien op welke kanalen jouw belangrijkste zoekwoorden het meest voorkomen. Tip: je kunt ook zien wie er op het internet over jouw bedrijf/merk/product praat!
Ik wil graag inzicht in mijn doelgroep
Wat is de intentie van je doelgroep?
Je bent nu op een punt waarop je al heel wat achtergrondinformatie hebt achterhaald. Vervolgens wil je natuurlijk weten wat de interesses en het online gedrag zijn van je doelgroep.
Je weet nu hoe je doelgroep eruit ziet, welke producten hun aanspreekt uit jouw assortiment en waar ze online actief zijn. Vervolgens wil je ontdekken hoe je doelgroep denkt, wat zijn beweegredenen zijn en hoe de doelgroep communicatie uitingen ervaart. Je kunt dit onderzoeken door bijvoorbeeld gebruik te maken van de tool Hotjar. Deze tool laat het gedrag van bezoekers zien op je website, ook kan je met deze tool enquêtes en funnels toevoegen aan je website. Het is ook mogelijk om via Google Analytics verschillende doelgroep funnels aan te maken en deze te testen, om tot de perfecte customer journey te komen.

Doelgroep bij advertentiecampagnes
Ben je van plan om ook te gaan adverteren op bijvoorbeeld Google of social media? Dan is het hebben van een doelgroep natuurlijk wel zo handig. Zo voorkom je dat je budget spendeert aan personen die bij voorbaat al geen interesse of affiniteit hebben met jouw product of dienst. Je kunt hierbij denken aan algemene gegevens zoals dus demografie, maar je kunt ook een stapje verder gaan. Welke interesses horen bij jouw doelgroep? Wat voor beroep beoefenen ze? En op welke websites zijn ze te vinden? Als je dit helder hebt, kun je hele gerichte advertentiecampagnes in gaan zetten.
Hulp bij het bepalen van je doelgroep?
Experimenteer vooral veel met je website en ontdek wat jouw doelgroep als prettig ervaart en waar ze tegenaanlopen. Je haalt meer conversies binnen als je deze kansen benut en effectief omgaat met je marketinguitingen. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het bepalen van je online doelgroep? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.