Hoe bepaal je jouw online doelgroep?

Wanneer je aan de slag gaat met online marketing is het ten alle tijden belangrijk om vooraf je online doelgroep te bepalen. We krijgen als online marketing bureau vaak de opmerking van potentiële klanten ‘ik wil met dit zoekwoord op positie één scoren’. We snappen dat bedrijven graag op hun belangrijkste zoekwoorden willen scoren. Maar is dit wel het zoekwoord waar jouw doelgroep op zoekt? Heeft jouw doelgroep niet eerst andere informatie nodig voordat ze een afname bij jouw website willen doen? De ‘traditionele methode’ van doelgroepen definiëren is dus ook bij online marketing een belangrijk onderdeel.

Kom erachter op welke zoekwoorden jouw doelgroep zoekt, hoe wilt de doelgroep dat jij communiceert met hen en wat voor type content willen ze zien? Wij geven je een aantal oplossingen en tactieken voor het bepalen van jouw online doelgroep.

Ik wil graag inzicht in mijn doelgroep

Doelgroep bepalen via je huidige klantenbestand

Begin altijd met het analyseren van je huidige klantbestand wanner je jouw online doelgroep wilt bepalen. Je beschikt tenslotte al over veel informatie en segmenten van deze groep. Dit is dus een goede start bij het definiëren van je online doelgroep. Let wel op! Het is niet zo dat je bestaande klanten altijd dezelfde klanten zijn als je nieuwe online doelgroep.

Om dit in kaart te brengen kan je aan de slag gaan met online surveys en analyses van je klantenbestand. Een andere optie is om dit uit te besteden aan onderzoeksbureau. Op deze manier kan je jouw doelgroep indelen in demografische, geografische en financiële kenmerken bijvoorbeeld. Elke doelgroep vertoond zijn eigen online gedrag, dit gedrag wil je natuurlijk in kaart brengen om vervolgens met online marketing deze kansen te benutten.

Bepaal je online doelgroep

Concurrentieanalyse

Wat voor bedrijf of organisatie je ook bent (of start), je bent nooit alleen. Onthoud dat dit niet erg is, want concurrentie betekent dat er vraag is naar je product! Maak dus gebruik van je concurrenten en kijk wat zij al doen of juist niet om de doelgroep aan te spreken.

Bij het bepalen van je online doelgroep is het belangrijk om te kijken naar de strategie, tactiek en de resultaten van je concurrenten. Kijk op welke doelgroep jouw concurrenten zich richten, hoe zij hun doelgroep aanspreken en via welke online kanalen zij dit doen. Maken ze bijvoorbeeld gebruik van online advertenties of zorgen ze voor veel interactie op social media? Je kan ook kijken waar jouw concurrenten het meeste organische verkeer vandaan halen. Handige tools hiervoor zijn bijvoorbeeld AhrefsSEOMoz of Majestic SEO.

Je doelgroep bepalen voor je website

Analyseren van social media

Het analyseren van je social media kanalen kan je veel informatie geven over je doelgroep. Zo kan je inzien wie je volgers zijn en wat ze bezighoudt. Het analyseren van de social media kanalen van je concurrenten geeft je ook veel informatie natuurlijk, zo kan je spieken welk type content je concurrenten posten en welk type content het beste aanslaat.

Voor het analyseren van social media kanalen heb je een aantal handige tools:

  • BrandMentions: met deze tool zie je real-time zoekopdrachten op sociale media. Zo kan je direct zien op welke kanalen jouw belangrijkste zoekwoorden het meest voorkomen. Tip: je kunt ook zien wie er op het internet over jouw praat ?
  • Google Blogsearch: hier vind je blogs over het internet die passen bij wat jij doet en wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Hiermee kun je veel inspiratie op doen!

Ik wil graag inzicht in mijn doelgroep

Wat is de intentie van je doelgroep?

Je bent nu op een punt waarop je al heel wat achtergrondinformatie hebt achterhaald. Vervolgens wil je natuurlijk weten wat de interesses en het online gedrag zijn van je doelgroep.

Je weet nu hoe je doelgroep eruit ziet, welke producten hun aanspreekt uit jouw assortiment en waar ze online actief zijn. Vervolgens wil je ontdekken hoe je doelgroep denkt, wat zijn beweegredenen zijn en hoe de doelgroep communicatie uitingen ervaart. Je kunt dit onderzoeken door bijvoorbeeld gebruik te maken van de tool Hotjar. Deze tool laat het gedrag van bezoekers zien op je website, ook kan je met deze tool enquêtes en funnels toevoegen aan je website. Het is ook mogelijk om via Google Analytics verschillende doelgroep funnels aan te maken en deze te testen, om tot de perfecte customer journey te komen.

De intentie van je doelgroep bepalen

Hulp bij het bepalen van je doelgroep?

Experimenteer vooral veel met je website en ontdek wat jouw doelgroep als prettig ervaart en waar ze tegenaanlopen. Als je deze kansen benut en effectief omgaat met je marketinguitingen zul je zien dat je veel meer conversies zal binnenhalen met je website. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen en/of opmerkingen over het bepalen van je online doelgroep? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen per mail op info@erocket.nl  of telefonische 076 782 0560

eRocket
Zinkstraat 1
4823 AD Breda
076 782 05 60
info@erocket.nl

Wil je weten wat Multi Funnel Marketing voor jouw bedrijf kan opleveren? Neem contact met ons op!

eRocket heeft 30 beoordelingen van klanten en heeft een beoordeling van 4,8 uit 5.