8 handige WordPress plugins voor jouw website

WordPress Plugins

Highlights

  • Een plugin voegt eenvoudig extra functionaliteiten toe aan je website en kunnen bestaande functionaliteiten uitbreiden.
  • SEO plugins helpen je bij het optimaliseren van jouw website
  • Plugins bieden inzicht in je content en rankings
  • Plugins dragen bij aan de veiligheid en gezondheid van je website.
 

Heb jij een eigen website of ervaring met het bouwen van websites? Dan is de kans groot dat de naam WordPress je bekend voorkomt. Zelf zijn we groot fan van websites die draaien op dit systeem. WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je zeer eenvoudig een website kunt bouwen en beheren. Het is een gratis systeem, wat inhoudt dat iedereen de code kan inzien, kopiëren en aanpassen. Hierdoor bieden vele webdesigners WordPress websites aan in zeer uiteenlopende templates. Doordat het systeem zo gemakkelijk te beheren is, is het een populair CMS wat door vele bedrijven gebruikt wordt. Binnen WordPress kun je gebruik maken van plugins. In dit artikel geven we je tips voor  8 handige WordPress plugins!

Meer mogelijkheden met je website

Vanwege de populariteit van WordPress en doordat het een gratis systeem is, zijn veel programmeurs aan de slag gegaan met aanvullende programmaatjes die je kunt toevoegen in je WordPress dashboard. Deze programma’s staan beter bekend als plugins. Door een plugin te installeren breid je de mogelijkheden met WordPress aanzienlijk uit.

Met een plugin voeg je eenvoudig extra functionaliteiten aan je WordPress website toe of kun je bestaande functionaliteiten uitbreiden. Een plugin kun je zeer eenvoudig toevoegen en scheelt je een hoop codeerwerk! Er zijn inmiddels duizenden plugins beschikbaar, zowel betaalde als onbetaalde varianten. In dit blogartikel lichten we verschillende varianten uit, zodat jij straks zelf aan de slag kunt met deze handige WordPress plugins!

WordPress SEO plugins

Zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO, speelt een grote rol in de online wereld. Door zoekmachineoptimalisatie in te zetten, verbeter je de vindbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Er zijn gespecialiseerde online marketing bureaus die SEO voor je kunnen uitvoeren, maar gelukkig zijn er ook WordPress SEO plugins! Met deze plugins kun je zelf je SEO-scores positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn de Yoast SEO plugin en Smush plugin.

Yoast SEO plugin

De plugin die wij standaard op iedere WordPress website gebruiken is de Yoast SEO plugin. Deze plugin is perfect voor het SEO optimaliseren van je website. Met de plugin kun je voor iedere pagina een SEO titel en beschrijving invullen, wat een grote impact kan hebben op je vindbaarheid. Ook kun je aangeven voor welk zoekwoord een pagina geoptimaliseerd is, waarna je te zien krijgt hoe je de tekst verder kunt verbeteren aan de hand van diverse indicatoren.

Daarnaast kun je met deze plugin eenvoudig een sitemap aanmaken. Met een sitemap geef je aan Google aan wat de content op je website is. Eigenlijk is dit een soort inhoudsopgave van je website. Tot slot is de Yoast SEO plugin ook erg handig voor het verifiëren van Google Search Console. Kortom, een handige WordPress plugin die iedere website nodig heeft op het gebied van zoekmachineoptimalisatie!

Smush it WordPress

Naast Yoast is ook Smush een handige WordPress plugin op het gebied van SEO. Smush heeft echter wel een hele andere functie. Zoals je misschien wel weet is de laadsnelheid van je website een belangrijke factor in je SEO-score. Heeft jouw website een korte laadtijd? Dan ziet Google dit als een groot pluspunt.

Er zijn verschillende manieren om de laadtijd van je website te verkorten. Sommige hiervan zijn heel technisch en kunnen alleen door een gespecialiseerde developer opgepakt worden, maar zelf kun je ook een aantal optimalisaties doorvoeren. Bij één van deze optimalisaties komt de Smush plugin om de hoek kijken. Met deze plugin kun je namelijk heel eenvoudig en snel de bestandsgrootte van je afbeeldingen verkleinen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of het formaat van de foto. Met deze optimalisatie zorg je ervoor dat je website sneller geladen wordt.

Andere handige WordPress plugins

Naast SEO plugins zijn er nog tal van andere plugins die jou kunnen helpen bij het beheren, uitbreiden en optimaliseren van je website. We lichten hieronder nog wat interessante plugins voor je uit.

Duplicate post

Een andere plugin die wij vaak gebruiken is de Duplicate post plugin. Wanneer je een nieuwe pagina wilt toevoegen aan je website, wil je dat deze in dezelfde stijl komt te staan als je huidige pagina’s. Met de duplicate post plugin kun je eenvoudig een bestaande pagina dupliceren. Vervolgens kun je de content aanpassen en heb je binnen no-time je nieuwe teksten op de website staan!

Akismet Anti-spam plugin

De Akismet Anti-Spam plugin is een handige WordPress plugin die je website beschermt tegen spam. Het kan erg vervelend zijn wanneer je veel reacties van spammers krijgt onder blogartikelen of via contactformulieren. De Akismet plugin blokkeert automatisch alle reacties die volgens de database op spam lijken. Eigenlijk is deze tool in de huidige online wereld een must. Zo voorkom je namelijk een hoop frustratie in je mailbox!

Gravity forms

Gravity forms is een plugin waarmee je zeer eenvoudig contactformulieren kunt toevoegen aan je website. Een handige aanvulling hierop is dat je dit contactformulier kunt koppelen aan je Mailchimp account, zodat je hiermee automatische mailings kunt instellen.

Google Site Kit

Een andere gratis WordPress plugin is Google Site Kit. Deze Site Kit geeft je veel inzichten over je website. Met deze Plugin kun je alle Google-diensten centraal in een dashboard kun bekijken, vanuit WordPress.

Redirection

Ben je van plan om over te gaan op een nieuwe website? Of wil je je content eens goed opschonen? Zorg er dan voor dat je de Redirection plugin installeert. Met deze plugin stel je eenvoudig 301 redirects in van de ene URL naar de andere. In de loop der tijd bouwt een pagina namelijk waarde op en het is zonde wanneer deze waarde verloren gaat in een 404 pagina.

Ga je over op een nieuwe website? Zorg dan voor een migratieplan waarbij iedere huidige URL een redirect krijgt naar een relevante nieuwe URL. Wil je een pagina van je website verwijderen? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te redirecten naar een overzichtspagina of de homepagina.

WooCommerce plugin

De WooCommerce plugin is niet zo relevant voor gewone websites, maar wel als je een webshop wilt beginnen. Met deze plugin maak je van jouw WordPress website in een oogwenk een webshop. Start met het verkopen van jouw producten!

Aan de slag met jouw WordPress website

Ik hoop dat je na het lezen van dit blogartikel meer weet over handige WordPress plugins en dat dit goed van pas komt bij het optimaliseren van je website. Uiteraard kom je er niet met enkel een WordPress website. Wil je dat jouw website goed vindbaar is? Dan raden wij je aan een complete online marketing strategie zoals Multi Funnel marketing te gebruiken 😉.

Wil je meer weten over WordPress plugins?

Meer inspirerende blogs

Performance max campagnes
Een website migratie in 2024: waar moet ik op letten?
Pagespeed
De impact van laadtijd op een website
Sneller je website indexeren in Google
4 manieren om de indexatie van jouw website te boosten

Belangrijke pagina's

Kunnen jullie met onze webbouwer samenwerken?
Bouwen jullie ook websites?
Contact
Meer brochure aanvragen door positie 1 in Google met Janssen-Bouw

De strategie voor Janssen-Bouw is gebaseerd op Multi Funnel Marketing: we zetten SEO, SEA en social media marketing in. De focus lag in het begin van de samenwerking op SEO. Met onder andere sterke contentpagina’s, een gebruiksvriendelijke website-indeling en goede interne linkbuilding