Highlights
- Er zijn meer dan 200 ranking factoren te verdelen onder 3 groepen: Techniek, Autoriteit en Content.
- Niet alle factoren zijn even belangrijk en Google houdt niet van over-geoptimaliseerde websites die nep ogen.
- Het is normaal dat jouw rankings schommelen op moment dat Google updates doorvoert aan haar algoritme.
De ranking van jouw website in Google is gedaald, wat nu? Dat kan de eerste vraag zijn die in je opkomt. Maar wat is nu de oorzaak van deze daling? Het is verstandig om eerst de oorzaak te achterhalen, voordat je de website gaat analyseren of optimaliseren. Er zijn namelijk vele redenen te bedenken waarom er een daling in organisch verkeer kan optreden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen. Na het lezen weet je precies wat de oorzaak is van een dalende SEO ranking in Google.
Wat zijn ranking factors?
De ranking factors van Google zijn erg belangrijk om jouw website of webshop hoog te laten scoren in de zoekmachine. Door rekening te houden alle ranking factors van Google zal jij snel de top positie behalen waar je altijd al van droomde. Laten we ze snel bespreken!
De Google ranking factoren zijn ingedeeld in 3 groepen:
- Techniek
- Autoriteit
- Content
Ranking factors van Google
In totaal bestaan er rond de 200 Google ranking factoren die onder deze bovenstaande 3 groepen vallen. Deze ranking factoren bespreken we hieronder uitgebreid. Zo kan jij jouw website of webshop een top positie geven.
Let op: niet alle ranking factors zijn even belangrijk en Google houdt niet van over-geoptimaliseerde websites want dat ziet Google als ‘nep’. Het allerbelangrijkste wat jouw website moet doen is: antwoord geven op de gevraagde zoekterm in het zoekvenster van de zoekmachine.

Wat heeft invloed op mijn Google ranking en hoe verbeter ik dit?
Er zijn meerdere factoren te bedenken die invloed hebben op jouw google rankings. We lichten ze hieronder toe en geven aan wat jij hieraan kunt doen.
1. Controleer de belangrijkste updates (van Google)
Het klinkt voor de hand liggend. Dat snappen we. Toch is het goed om na te gaan of er belangrijke updates zijn geweest in Google. Denk hierbij aan updates in het algoritme van Google. Deze informatie lees je op verschillende nieuwssites of marketing blogs. Heb je bijvoorbeeld vragen over nieuwe updates in Google? Lees onze artikelen over Google Analytics 4 of de Core Web Vitals. Dit zijn voorbeelden van updates waardoor je positie in Google kan veranderen.
2. Responsieve website
Het is noodzakelijk om een responsieve website te hebben voor mobiele website gebruikers. Het aantal mobiele zoekopdrachten neemt nog steeds toe. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, merk je snel dat bezoekersaantallen dalen. Waarom is dat? Omdat Google de voorkeur geeft aan mobielvriendelijke websites. Is jouw website nog niet responsief? Dan verlies je niet alleen websitebezoekers, maar ook jouw goede ranking in Google.
3. Check de content op je website
Ook de kwaliteit van de content heeft invloed op de positie in Google. Is dit unieke content? Bevatten de belangrijkste pagina’s voldoende en relevante content? Deze vragen zijn interessant om te stellen wanneer je het gedrag van de bezoeker wilt analyseren. Zie je bijvoorbeeld dat een pagina relatief kort wordt bezocht, dan kan de content niet relevant zijn voor je doelgroep. Optimaliseer je de content precies op de doelgroep, dan heeft dit ook invloed op de ranking in Google.
4. Verloren backlinks
Controleer de verloren backlinks. Backlinks zijn links vanaf een ander domein naar jouw website. Je kunt het zien als een stem naar jouw website toe. Hoe meer relevante stemmen je ontvangt, hoe belangrijker Google jouw website vindt. Door middel van linkbuilding verbeter je jouw backlink profiel. En uiteindelijk ook de autoriteit van jouw website. Laat dat nu net invloed hebben op de positie van jouw website in de organische zoekresultaten.
5. De SEO titel en beschrijving
Heb je al enige tijd jouw titel en beschrijving van de pagina niet aangepast? Heeft de concurrent dit wel gedaan? Dan heb je kans dat dit een van de redenen is waarom je ranking is gedaald. De SEO titel is de titel van de pagina. Deze zie je in de zoekresultaten. Door je belangrijkste zoekwoord hierin te verwerken kun je jouw Google ranking beter worden. Naast dat een SEO titel ervoor kan zorgen dat je website hoger scoort, kun je door middel van een goede SEO titel ook meer websitebezoekers krijgen.
6. Duidelijke websitestructuur
Wil je goed gaan scoren met je website, dan is het belangrijk dat Google jouw website goed begrijpt. Door de juiste structuur toe te passen op je website kan Google jouw website makkelijker begrijpen. De structuur is te verdelen in koppen en tussenkoppen. Deze koppen worden op je website als volgt benoemd: H1, H2, H3 etc. Het is belangrijk dat je per pagina maar één H1 gebruikt! Ook is het verstandig om hier je belangrijkste zoekwoord in te verwerken. Dan is het voor Google al snel duidelijk waar de pagina over gaat.
7. Afbeeldingen in combinatie met de laadsnelheid
Voor een betere Google ranking van je zoekwoorden is het verstandig om je content te verrijken met afbeeldingen, video’s, infographics of andere vormen van content. Op het moment dat je een afbeelding wilt gebruiken om je content te verrijken dan is het verstandig om deze direct te optimaliseren. Dit kan op de volgende manieren:
- Verwerk het zoekwoord in de bestandsnaam
- Verwerk het zoekwoord in de ALT tekst
- Zorg ervoor dat je afbeelding niet te groot is (<100kb)
Wil jij een hogere ranking in Google?
Wil jij het organisch verkeer verbeteren en weer een hogere ranking in Google krijgen? Wij komen graag in contact. We bespreken graag welke kansen wij zien voor jouw website.