Cross domain tracking: koppel data van meerdere websites aan elkaar

erik stelt cross domain tracking in

In dit artikel vertellen we je alles over cross domain tracking. Wanneer dit handig kan zijn en hoe je het moet instellen. Ben jij klaar voor cross domain tracking? Let’s go! 🚀

Cross domain tracking wordt ook wel ‘site koppelen’ genoemd en is een instelling van Google Analytics. Het is een manier om bezoekers op meerdere websites te analyseren in één weergave. Door cross domain tracking te implementeren kun je data verzamelen van het verkeer van meerdere websites alsof het één grote website is.

In sommige situaties wil je wellicht twee websites of een website met twee domeinen in een account-property maken; wanneer je bijvoorbeeld een webwinkel hebt. De ene pagina is de winkel en de andere de winkelwagen. Maar het kan ook handig zijn als je een grote organisatie hebt met meerdere locaties en websites.

Met cross domain tracking kunnen sessies op deze twee websites door Google Analytics als één sessie worden beschouwd. Hierdoor krijg je dus beter inzicht in het bezoekersgedrag en in de waarde van je kanalen. In dit blogartikel leggen we je uit wanneer je cross domain tracking kunt inzetten en op welke manier dit kan.

Wanneer zet je cross domain tracking in?

Wanneer je een website hebt met meerdere domeinen kunnen bezoekers van het hoofddomein naar het subdomein klikken. Dan wordt het hoofddomein in Google Analytics gezien als doorverwijzing. Cross domain tracking voorkomt dit, zodat conversies van het subdomein niet worden toegekend aan het hoofddomein. Hierdoor kun je het succes van het kanaal dus beter bepalen.

Cross domain tracking instellen

De implementatie van cross domain tracking is mogelijk mét of zonder het gebruik van Google Tag Manager. Het gebruik van deze tool versimpelt de implementatie van cross domain tracking. Als je al Google Tag Manager op je website hebt staan is het daarom aan te bevelen om deze versimpelde implementatie te gebruiken. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je gemakkelijk cross domain tracking kunt implementeren met gebruik van Google Tag Manager. Let op, het is aan te raden om eerst een Google Tag Manager container te creëren en deze met bijbehorende code op je website te plaatsen.

Stap 1

Om te beginnen raden we aan om een nieuwe property aan te maken in het Google Analytics account van het hoofddomein, die uitsluitend wordt gebruikt voor cross domain tracking. Door je Google Analytics account op deze manier in te stellen, kan je de bestaande trackingcodes op de websites gewoon behouden. Bovendien verandert er niets aan de manier waarop je gegevens worden gerapporteerd in de weergaven die je op dit moment gebruikt.

Stap 2

Ga naar Google Tag Manager en creëer in elke container van de domeinen die je wilt koppelen met cross domain tracking een nieuwe tag. Laad hier dezelfde UA-code van je nieuwe property in Google Analytics. Hiermee stuur je data van de verschillende domeinen door naar hetzelfde account in Google Analytics.

Cross domain tracking

Stap 3

Stel de tag verder in door de stappen te volgen. Vul bij ‘velden die moeten worden ingesteld’ een naam ‘allowLinker’ en bij de waarde ‘true’. Maak vervolgens ook een veld aan voor ‘anonymizeIp’ met dezelfde waarde.

Cross-domein tracking

Stap 4

Scroll verder naar onder en vul bij ‘meer instellingen’ bij ‘cross-domein tracking’ alle domeinen in die je wil meten in via Google Tag Manager. Let op dat je de domeinen zonder www of https ervoor schrijft, los van elkaar invult, met een komma tussen.

google analytics waarde

Wanneer je klaar bent met het instellen van je tag, moet je niet vergeten om ook een aparte trigger aan te maken. Je krijgt meestal automatisch een melding wanneer je op ‘doorgaan’ klikt in Google Tag Manager maar je kan deze ook handmatig aanmaken en koppelen aan je tag.

Kies bij het type trigger voor ‘paginaweergave’ en vink ‘alle paginaweergaven’ aan. Klik vervolgens op opslaan en check nog even of je deze trigger hebt gekoppeld aan je hierboven aangemaakte tag. Zorg ervoor dat je altijd je acties in Google Tag Manager opslaat door op de knop ‘verzenden’ rechtsboven in de hoek te klikken.

Stap 5

Tenslotte voeg je alle domeinen die je graag wil meten toe aan de verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics, zoals hieronder getoond. Hiervoor ga je in Google Analytics naar ‘beheerder’ linksonder in het menu. Vervolgens klik je op property niveau op ‘tracking info’ en daarna op ‘lijst met verwijzingsuitsluitingen’.

lijst met verwijzingsuitsluitingen

Stap 6

Als een na laatste stap moet je in Google Analytics aangeven dat de hostnaam moet worden toegevoegd aan de verschillende URL’s. Zo zien we de volledige URL in de Google Analytics rapporten, in plaats van alleen de paginanaam.

Dit is erg belangrijk omdat als gebruiker A zich op www.voorbeeldsite1.com/paginaA bevindt en gebruiker B op www.voorbeeldsite2.com/paginaA, zonder deze wijziging aan te brengen, beide gebruikers dan zouden worden gerapporteerd op / pageA. Er zou dan geen context zijn om te onderscheiden op welke site deze gebruikers zich bevonden.

Dit doe je als volgt. Ga in Google Analytics naar ‘beheerder’ linksonder in het menu en klik in het weergave niveau op ‘filters’. Maak een nieuwe filter aan met een naam naar keuze en kies bij filtertype voor ‘aangepast’.

Kies daarna voor de optie ‘geavanceerd’. Vervolgens kies je in veld A voor ‘hostnaam’ en vul je deze tekens in (.*) Daarna kies je in veld B voor ‘aanvraag URI’ en hier vul je dezelfde tekens in. Bij de derde stap ‘uitvoeren naar – samenstellen’ vul je het volgende in: $A1$B1. Vink daarna het eerste en derde vinkje aan en klik op opslaan. Hieronder zie je de bovengenoemde stappen nogmaals uitgebeeld in een screenshot.

filteren in google analytics

Stap 7

Als laatste stap gaan we de doelen instellen in de nieuwe property die je hebt aangemaakt in Google Analytics. Dit doen we zodat je meteen heel overzichtelijk kunt zien hoeveel doelen er zijn behaald op ieder domein.

Ga naar de net nieuw aangemaakte property in Google Analytics en klik linksonder op ‘beheerder’. Klik vervolgens op ‘weergave’ niveau op ‘doelen’. Stel een nieuw doel in en zorg ervoor dat de ‘doelbeschrijving’ en ‘doeldetails’ exact hetzelfde zijn als hoe je ze hebt ingesteld bij de losse property’s.

Vervolgens klik je op ‘opslaan’ en nu jij alle doelen hebt ingesteld en opgeslagen, worden alle bezoekers die voldoen aan de doelstelling bijgehouden. In je nieuwe property in Google Analytics vind je een overzicht van je behaalde doelen onder: Conversies > Doelen > Overzicht.

Hoe weet je of het werkt?

Als je alle bovengenoemde stappen hebt doorlopen dan staat je cross domain tracking goed ingesteld. Een manier om te checken of het werkt kan via de ‘realtime’ functie in Google Analytics. Hier zie je nu als het goed is activiteit op alle domeinen die je hebt ingesteld.

Een andere manier om te checken is door de URL te bestuderen. Hierin wordt de sessie-ID meegegeven als een gebruiker navigeert van website A naar website B of omgekeerd. Dit herken je aan de URL-parameter die wordt toegevoegd als je van de ene website naar de andere gaat.

Cross domain tracking: hulp nodig?

Wil je ook een beter overzicht van je bezoekersgedrag op je verschillende websites en domeinen? Ga dan aan de slag met cross domain tracking. Blijft dit een uitdaging? Wij helpen je graag met dit onderdeel van onze Multi Funnel Marketing strategie. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op via de chat!