ChatGPT: de chat van de toekomst?

ChatGPT

De chatbot ChatGPT was in 2022 booming, maar in 2023 is de hype echt ontploft. GPT staat nog steeds voor Generative Pre-trained Transformer, maar het roept niet langer het beeld op van auto’s die zichzelf veranderen in gevechtsrobots zoals in films. Gelukkig is die sci-fi droom niet werkelijkheid geworden. Kort gezegd is ChatGPT een getraind taalmodel dat vragen kan beantwoorden. Het fungeert als een bijna alleswetend model dankzij kunstmatige intelligentie. Deze technologie heeft enorme vooruitgang geboekt sinds 2022, waarbij menselijke intelligentie wordt gereproduceerd door computersystemen. Dit betekent dat de chatbot de kracht heeft om menselijke intelligentie na te bootsen, waardoor systemen gegevens kunnen clusteren en nauwkeurige voorspellingen kunnen doen. Door de enorme ontwikkelingen wordt de output van ChatGPT steeds betrouwbaarder. Het krijgt steeds meer de invulling als je eigen personal assistent. Klinkt best goed toch?

Maar wat kan ChatGPT nu allemaal? Het biedt veel nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en organisaties. In dit artikel zullen we je alles uitleggen over de evolutie van ChatGPT en hoe jij er je voordeel mee kan doen. 

Wat kan je allemaal met ChatGPT?

In 2023 heeft ChatGPT een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. Met de nieuwe browsing-functie lijkt het alsof ChatGPT het internet doorzoekt voor actuele antwoorden, een grote stap voorwaarts vanaf zijn vorige training-gebaseerde kennis. Dit lijkt niet alleen maar zo, dit is ook. In 2023 heeft ChatGPT een nieuwe functie gelanceerd, waardoor ChatGPT nu daadwerkelijk het internet kan doorzoeken voor bijgewerkte informatie. 

Het type informatie dat je kan verkrijgen is dan ook erg breed. Zo kun je vragen hoe je een pasta bolognese maakt. Hier krijg je een compleet boodschappenlijstje plus instructies. Ga je een dagje naar Breda? Dan vertelt de ChatGPT je welke bezienswaardigheden Breda allemaal heeft. Iets wat je ook veel tijd gaat besparen: laat de ChatGPT een gedichtje schrijven voor de feestdagen. Het is misschien niet direct naar wens, maar je kan er veel inspiratie uithalen.

Een van de nieuwste en tofste nieuwe functionaliteit is spraak- en beeldherkenning. Met de spraakherkenning kun je nu vragen stellen aan de chatbot met behulp van je stem. En met de mogelijkheid van afbeeldingherkenning kun je ChatGPT vragen stellen. Je stuurt de foto van bijvoorbeeld je bureaustoel en vraagt hoe je deze kunt afstellen. ChatGPT geeft je dan de uitleg, handig toch? 

Door deze functies ontstaat een meer menselijke ervaring. Ook de overgang naar GPT-4 en de mogelijkheid om meerdere bestanden tegelijk te analyseren, breiden de reikwijdte en diepte van de antwoorden van ChatGPT uit. Deze updates, samen met gebruiksvriendelijke functies zoals voorbeeldprompts en gesuggereerde antwoorden, versterken de waarde van ChatGPT als een krachtige, intuïtieve tool voor het verkrijgen van informatie en interactie.

Maar de chatbot gaat veel verder dan alleen informatie leveren. Het is in staat om zelfs scripts te schrijven. Zo vroegen wij de ChatGPT om een Google Ads script te schrijven voor het analyseren van een Performance Max campagne. Ondanks een paar ‘network errors’ wist de chatbot een geheel script te creëren. 

ChatGPT_Script_AI

Hoe kan je ChatGPT inzetten voor jouw online marketing

Dankzij de 2023-updates is ChatGPT slimmer geworden in het genereren van data-analyses en teksten, wat nuttig is voor marketing. We vroegen ChatGPT bijvoorbeeld om een SEO-tekst te schrijven, en hoewel niet perfect, gaf het waardevolle inspiratie. Het vermogen om online informatie in real-time op te zoeken vergroot de bruikbaarheid. De exacte impact op SEO blijft echter een onderwerp van discussie. De teksten van ChatGPT zijn niet altijd perfect, maar kunnen dienen als creatief startpunt. Multimodale functies, zoals het analyseren van afbeeldingen en spraak, openen nieuwe mogelijkheden voor contentcreatie, optimalisatie en data-analyses. ChatGPT is een waardevolle aanvulling op marketing, mits gebruikt voor inspiratie en creativiteit, naast de menselijke expertise.

Weet de ChatGPT dan echt alles?

Het antwoord blijft ongewijzigd; nee. ChatGPT is in essentie een taalmodel, maar sinds 2023 is er wel het een en ander veranderd met betrekking tot real-time data. Dankzij een nieuwe update heeft ChatGPT nu de mogelijkheid om het internet te doorzoeken voor actuele informatie, waardoor het nu wel vragen over het huidige weer of andere real-time statistieken kan beantwoorden. Dit brengt ons een stap dichterbij het hebben van een AI-assistent die meer autonoom kan functioneren, hoewel de menselijke input nog steeds cruciaal blijft voor optimale prestaties. Dus, de robots zijn nog niet klaar om de wereld over te nemen, we kunnen voorlopig nog opgelucht ademhalen.

Nadelen en kritiek

Er is nog steeds kritiek op ChatGPT,, ondanks de recente updates in 2023. Sommigen labelen het nog steeds als een ‘stochastische papegaai‘ (dit vonden we zelf een hele spectaculaire term). Maar, de nieuwe internet browsing-functie en de overgang naar GPT-4 wijzen op een verbeterde accuraatheid en actualiteit van de geboden informatie. Hoewel de zorgen over een mogelijke ‘informatie-apocalyps’ blijven bestaan, tonen de voortdurende verbeteringen aan dat er stappen worden gezet om ChatGPT betrouwbaarder en nuttiger te maken.

 

Een kijkje in de toekomst

Wat de toekomst brengt voor ChatGPT is lastig te voorspellen. Je kunt het zelf vragen, maar de kans dat hij opschept is groot. We moedigen je aan om er uitgebreid mee te experimenteren en alle mogelijkheden te ontdekken, wat zal bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling van de chatbot. We blijven je graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen! We zijn onszelf al een paar keer verloren in het programma. Dus mocht je nog niet veel plannen hebben tijdens de feestdagen, ga dan vooral even chatten met deze interactieve chatbot. Zoals Robert ten Brink zou zeggen; want niemand mag met kerst alleen zijn ?

Namens het gehele eRocket team wensen we je alvast hele fijne dagen en alvast een voorspoedig 2023! En speciaal voor jullie een prachtig AI kerstgedicht:

Gedicht_ChatGPT_Lezer

Meer uit online marketing halen?

Wij presenteren graag de kansen die wij zien.

Meer inspirerende blogs

AI marketing
AI marketing: hoe Artificial Intelligence online marketing versterkt
ChatGPT in online marketing
Zo gebruikt eRocket ChatGPT
first_party_data
First party data: een krachtige toepassing binnen online marketing
Multi Channel Marketing vs Multi Funnel
Multi Channel Marketing vs Multi Funnel Marketing

Belangrijke pagina's

Welke online marketing diensten pakken jullie op?
Online marketing strategie
575% meer e-commerce omzet voor Exxcellent met social media

Exxcellent is een perfect voorbeeld van hoe wij graag samenwerken met onze klanten. Goede communicatie, vertrouwen en een groeistrategie op maat. Met social media campagnes realieren we 15.741% meer omzet.