Wessel Weenk

ChatGPT: de chat van de toekomst?

ChatGPT

De chatbot ChatGPT. Het is bij velen het gesprek van de dag. GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Dit klinkt als een van de auto’s die zichzelf ombouwt tot gevechtsrobot, zoals in de films. Gelukkig is dit niet het geval. Maar, de ChatGPT is misschien wel minstens zo spectaculair. Kortgezegd is de ChatGPT een getraind taalmodel dat je vragen beantwoordt. Het is een (bijna) alleswetend model dat gebruik maakt van Artificial Intelligence. Dit betekent dat de chat functioneert op menselijke intelligentie, gereproduceerd door een computer systeem. Oftewel, het proberen na te bootsen van het menselijke brein zodat systemen gegevens kunnen clusteren en voorspellingen kunnen doen. A.I. is al jaren in opkomst, maar laat haar kracht goed zien met deze nieuwe chatbot. Maar wat kan deze chatbot dan allemaal? Biedt deze ook kansen voor bedrijven of organisaties? En is de chatbot wel zo betrouwbaar of zelfs gevaarlijk? We leggen het je in dit artikel allemaal uit!

Wat kan de ChatGPT?

Nou, een hele boel. Wanneer je een vraag stelt aan de ChatGPT krijg je binnen enkele secondes antwoord. Het lijkt hierdoor alsof de chat via het internet de antwoorden voor je opzoekt. Maar dit is niet het geval. De antwoorden die je verkrijgt zijn allemaal uit informatie die de chatbot tijdens zijn training heeft geleerd. Hier is hij blootgesteld aan enorme hoeveelheden tekst waardoor hij in staat is om veel informatie op te slaan en te ‘begrijpen’. Wanneer je je verdiept in de mogelijkheden van ChatGPT snap je waarom dit model zo indrukwekkend is.

Het type informatie dat je kan verkrijgen is dan ook erg breed. Zo kun je vragen hoe je een pasta bolognese maakt. Hier krijg je een compleet boodschappenlijstje plus instructies. Ga je een dagje naar Breda? Dan vertelt de ChatGPT je welke bezienswaardigheden Breda allemaal heeft. Iets wat nu van pas kan komen: laat de ChatGPT een kerstgedicht voor je schrijven. De chatbot gaat namelijk verder dan alleen informatie leveren. Het is in staat om gehele verhalen, rijmpjes en zelfs scripts te schrijven. Zo vroegen wij de ChatGPT om een Google Ads script te schrijven voor het analyseren van een Performance Max campagne. Ondanks een paar ‘network errors’ wist de chatbot een geheel script te creëren. Voorbeelden als deze laten de hoeveelheid informatie waarover de chatbot beschikt zien. Maar nog belangrijker, de indrukwekkende vaardigheid om tijdens een chat in te spelen op je vragen en met gepersonaliseerde verhalen te komen. Vraag de ChatGPT eens om een opiniestuk over een onderwerp en ga in discussie met de chatbot.

ChatGPT_Script_AI

Weet de ChatGPT dan echt alles?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Nee. Het is een taalmodel en heeft geen toegang tot real-time data. Vragen over het weer of andere real-time statistieken kan de chatbot niet beantwoorden. De ChatGPT kan dan ook niet blijven functioneren zonder menselijk input. Voor nu hoeven we ons dus niet druk te maken. Robots nemen de wereld voorlopig nog niet over.
Omdat de ChatGPT een taalmodel is, kan hij ook geen afbeeldingen of ander beeldmateriaal leveren of creëren. Van social media profielen van platformen zoals Instagram of LikedIn kan de chatbot je niet voorzien. Ook merken we dat de ChatGPT soms nog vastloopt. Hier geeft hij een ‘Network Error’ wanneer hij niet uit je vraag komt. Je kunt de chat gemakkelijk refreshen maar bent dan helaas wel je huidige gesprek kwijt. Wij zien dan ook zeker nog verbeteringsmogelijkheden voor de chatbot.

Mocht je je afvragen waarom ik de ChatGPT steeds met ‘hij’ aanspreek. De chatbot kan maar één vraag tegelijk beantwoorden… ?.

Nadelen en negativiteit

Niet iedereen is even enthousiast over de ChatGPT. Vele zien de chatbot zelfs als kwaadaardig. Het wordt gezien als kantelpunt van het verstrekken van informatie en interactie met Artificial Intelligence. Verschillende professoren zien de chatbot als een stochastische papegaai. (Dit vonden we zelf een hele spectaculaire term). De betekenis die hierachter zit is dat de ChatGPT niet beredeneerd of écht begrijpt. Het is er puur voor interactie op vragen en je hierbij van informatie te voorzien. Deze informatie is dus zeker niet altijd de waarheid. Er heerst dan ook een angst dat vele de antwoorden te snel als ‘de waarheid’ aannemen. Belangrijk om dus zelf na te blijven denken tijdens het chatten. De hoeveelheid misinformatie is dan ook de reden dat veel mensen de bot willen verbieden. De ChatGPT zou volgens hen voor een informatie-apocalyps zorgen waarbij waarheden en feiten minder snel door naar voren komen. Maar, het feit dat deze stochastische papegaai gebouwd is op Artificial Intelligence maakt wel dat hij kan blijven leren. Dit biedt perspectief voor de negativiteit en nadelen die er momenteel rond de ChatGPT hangen.

Wat kun je er binnen online marketing mee?

Waar sommige de ChatGPT als gevaar zien kan het ook juist een mooie aanvulling zijn. Het feit dat de chatbot in staat is om snel en veel teksten te genereren kan bruikbaar zijn. Ook binnen de marketing branche. Wij vroegen bijvoorbeeld de chatbot om een SEO-tekst te schrijven. Natuurlijk kun je deze niet klakkeloos overnemen, maar ter inspiratie kan het prima bijdragen. De bruikbaarheid van deze teksten zijn lastig in te schatten. Zo is het nog onduidelijk of bijvoorbeeld Google kan zien dat de tekst door AI zijn gegenereerd. Daarnaast staan er verschillende fouten in de tekst en zal deze niet perfect aansluiten op de richting die jij met je SEO-optimalisaties op wil. Daarom raden wij je voor nu aan om de ChatGPT als inspiratie en aanvulling op je eigen creativiteit te zien.

Toekomst

Hoe het zich ontwikkelt is lastig. Momenteel zit de ChatGPT in een onderzoeksfase. Het is dan ook voor iedereen mogelijk om gratis gebruik te maken van de chat. Ontwikkelaar openAI is op zoek naar feedback om de chatbot te blijven ontwikkelen. Experimenteer er dus goed mee! Zo ontdek jij alle mogelijkheden en kan de chat zich nog beter ontwikkelen. Wij houden je in ieder geval graag op de hoogte! We zijn onszelf al een paar keer verloren in het programma. Dus mocht je nog niet veel plannen hebben tijdens de feestdagen, ga dan vooral even chatten met deze interactieve chatbot. Zoals Robert ten Brink zou zeggen; want niemand mag met kerst alleen zijn ?.

Namens het gehele eRocket team wensen we je alvast hele fijne dagen en alvast een voorspoedig 2023! En speciaal voor jullie een prachtig AI kerstgedicht:

Gedicht_ChatGPT_Lezer

Meer uit online marketing halen?

Wij presenteren graag de kansen die wij zien.

Meer inspirerende blogs

AI marketing
AI marketing: hoe Artificial Intelligence online marketing versterkt
first_party_data
First party data: een krachtige toepassing binnen online marketing
Multi Channel Marketing vs Multi Funnel
Multi Channel Marketing vs Multi Funnel Marketing

Belangrijke pagina's

Welke online marketing diensten pakken jullie op?
Online marketing strategie
575% meer e-commerce omzet voor Exxcellent met social media

Exxcellent is een perfect voorbeeld van hoe wij graag samenwerken met onze klanten. Goede communicatie, vertrouwen en een groeistrategie op maat. Met social media campagnes realieren we 15.741% meer omzet.