Jurriën Staps

Hoe kies je een biedstrategie in Google Ads?

google ads
 • Alleen door testen weet je zeker welke biedstrategie werkt.
 • Bedenk goed welke strategie je voor ogen hebt: conversies of maximaal aantal klikken (kwaliteit of kwantiteit).
 • Automatische biedstrategieën vragen om goede monitoring en de juiste instellingen.

 

Doel-CPA, klikken maximaliseren of toch maar ‘gewoon’ handmatige biedingen instellen? Welke Google Ads biedstrategie zorgt voor het beste resultaat? Om antwoord op deze vragen te geven, gaan we in dit artikel de verschillende opties verkennen. Want: welke strategie past bij welk doel en wat zijn de voor- en nadelen?

Welke biedstrategieën zijn er?

Google Ads kent verschillende biedstrategieën, die worden afgestemd op de verschillende typen campagnes. Het type campagne dat je kiest, is natuurlijk afhankelijk van jouw doelstelling. Die doelstelling bepaalt namelijk of je bijvoorbeeld vertoningen, klikken of conversies wilt realiseren.

In dit blogartikelen behandelen we de volgende biedstrategieën en nemen we je mee.

Een handmatige Google Ads biedstrategie

Laten we eerst een belangrijk onderscheid maken, namelijk het onderscheid tussen handmatige biedstrategieën en geautomatiseerde biedstrategieën. Met een handmatige strategie, zoals Handmatige CPC, beheer je zelf de maximale CPC. Je kunt met deze biedoptie zelf bepalen wat een klik mag kosten. Dit kan per zoekwoord of op advertentiegroepniveau.

Wat betekent CPC?

CPC is de afkorting van Cost per Click. Bieden op basis van CPC betekent dat je betaalt voor iedere klik op jouw advertentie. De maximale CPC is het hoogste bedrag dat je bereid bent om te betalen voor een klik op een advertentie.

Wanneer is het slim om met een handmatige Google Ads biedstrategie te werken?

 • Als het doel van de campagne is om meer websitebezoekers te realiseren
 • Als de zichtbaarheid van een advertentie belangrijk voor je is
 • Als je zelf per zoekwoord wilt bepalen wat een klik naar jouw website mag kosten
 • Als je niet per se het ingestelde maandbudget volledig wilt besteden
 • Als je net begint met een campagne en je nog conversie-data moet verzamelen

 

Een ‘combinatie’ van handmatig en automatisch

Zoals iedereen weet heeft Google ontzettend veel data over ons allemaal. Die data kan gebruikt worden om advertenties te personaliseren en doelgroepen specifieker te targeten, waardoor je betere resultaten kunt realiseren. Zonde als je daar geen gebruik van maakt. Als je graag zelf wilt bepalen wat een klik naar jouw website mag kosten maar wel de beschikbare data van Google wilt benutten, dan is de biedstrategie Verbeterde CPC misschien wel wat voor jou. Wanneer je deze optie kiest, zoekt het Google Ads algoritme naar klik- en conversiepatronen.

Wat is het Google Ads algoritme?
Het Google Ads algoritme is in staat om patronen te vinden in de bestaande data en deze informatie te gebruiken om te reageren op nieuwe verzoeken.

Als bijvoorbeeld bepaalde locaties of tijden tot meer conversies leiden, wordt dit gedetecteerd door het systeem en speelt de strategie hierop in door het CPC bod aan te passen. Dit zorgt ervoor dat de campagnes beter kunnen presteren.

Een automatische Google Ads biedstrategie

Een automatische biedstrategie zorgt ervoor dat de biedingen voor jouw advertenties automatisch worden ingesteld op basis van de kans dat die advertentie zorgt voor het behalen van jouw doel. Er zijn verschillende typen automatische biedstrategieën, waarbij elk type bedoeld is om te helpen bij het realiseren van een bepaalde doelstelling.

 1. Klikken maximaliseren: meer websitebezoekers realiseren
 2. Doelvertoningspercentage: zichtbaarheid in Google vergroten
 3. Aantal conversies maximaliseren: meer conversies realiseren binnen het budget
 4. Conversiewaarde maximaliseren: meer conversiewaarde realiseren binnen het budget
 5. Doel-CPA: meer conversies realiseren tegen jouw doel-CPA (kosten per conversie)
 6. Doel-ROAS: een doelrendement op advertentie-uitgaven realiseren

 

1. Klikken maximaliseren

De automatische biedstrategie klikken maximaliseren houdt in dat Google Ads zoveel mogelijk websitebezoekers probeert binnen te halen binnen het dagbudget. Wil je zoveel mogelijk verkeer naar je website realiseren, bijvoorbeeld tijdens een A/B test op je website? Dan kun je deze strategie gebruiken. Ook bij nieuwe campagnes kan deze biedstrategie handig zijn om zoveel mogelijk data te creëren waarop je kunt gaan inspelen.

2. Doelvertoningspercentage

Bij deze strategie worden de biedingen ingesteld om een bepaalde positie op de pagina met zoekresultaten te behalen. Nu de gemiddelde positie uit Google Ads is verdwenen, kun je met deze biedstrategie nog wel op posities blijven targeten. Hierbij kun je kiezen uit drie mogelijkheden:

 • Overal op de resultatenpagina (boven en onder de organische resultaten)
 • Bovenaan de resultatenpagina (boven de organische resultaten)
 • Helemaal bovenaan de resultatenpagina (de eerste advertentiepositie)

 

Je geeft bij deze strategie aan bij hoeveel procent van de veilingen je op die positie wilt worden weergegeven. Vind je het belangrijk dat jouw advertentie vaak vertoond wordt bij bepaalde zoekwoorden, maar maakt het niet uit aan wie en wanneer? Dan kun je voor deze automatische strategie kiezen.

3. Aantal conversies maximaliseren

Door te kiezen voor deze strategie zeg je tegen het algoritme dat je zoveel mogelijk conversies wilt realiseren voor het beschikbare budget. Er wordt bij deze strategie geen rekening gehouden met een doel-CPA en met de ROI.

Wat betekent ROI?
ROI is de afkorting van Return on Investment. De ROI geeft de verhouding tussen investering en opbrengsten weer.

4. Conversiewaarde maximaliseren 

Met name voor webshops is dit een belangrijke strategie. Door deze strategie te kiezen geef je aan dat je zoveel mogelijk conversiewaarde wilt realiseren tegen het opgegeven budget. Omdat veel webshops producten verkopen met verschillende verkoopprijzen gaat deze biedstrategie hier apart op aansturen. Want zeg nou eerlijk, je wilt niet even veel betalen voor de verkoop van goedkopere accessoires als je ook je duurste product goed kunt verkopen.

5. Doel-CPA

Doel-CPA is een automatische biedstrategie waarbij zoveel mogelijk conversies uit het budget worden gehaald. Anders dan bij Conversies maximaliseren, stel je bij Doel-CPA ook in hoeveel een conversie mag kosten. Per advertentiegroep kun je opgeven wat de maximale kosten voor een conversie mogen zijn, de CPA.

Wat betekent CPA?
CPA is de afkorting van Cost per Acquisition. De gemiddelde CPA is het gemiddelde bedrag dat je moet betalen voor een conversie. De doel-CPA is het bedrag dat je bereid bent om te betalen voor een conversie.

Doel-CPA is één van de superieure biedstrategieën van Google Ads. Op basis van conversiedata gaat het algoritme van Google Ads namelijk aan jouw doel werken. Het is een goede methode om tegen een acceptabel bedrag conversies te realiseren. Je hebt echter wel redelijk veel conversiedata nodig om de campagnes goed te laten lopen: 15 conversies in de laatste 30 dagen. Ook wordt vanuit Google vaak aangeraden om circa drie keer de doel-CPA als dagbudget voor de campagne beschikbaar te hebben. Heb je dat niet? Kies dan voor de biedstrategie aantal conversies maximaliseren.

6. Doel-ROAS

Doel-ROAS is een automatische strategie die stuurt op een zo hoog mogelijke opbrengst van iedere bestede euro. Een ROAS van 500% betekent dat je voor elke euro die je in Google Ads stopt, €5 omzet wilt realiseren.

Wat betekent ROAS?
ROAS staat voor Return on Ad Spend.

Ook bij Doel-ROAS is veel conversiedata nodig: 50 conversies in de laatste 30 dagen. De voorspelling wordt namelijk gedaan aan de hand van machine learning en daarvoor is voldoende data nodig. Heb je niet zoveel conversies? Kies dan voor de biedstrategie aantal conversies maximaliseren.

Je kunt Doel-ROAS overigens ook inzetten als je geen e-commerce website hebt. Zorg er dan voor dat je in Google Analytics conversiewaarden opgeeft.

Welke biedstrategie in Google Ads werkt het beste?

Per biedstrategie hebben we al een aantal eigenschappen en voor- en nadelen benoemd. Welke biedstrategie bij jouw campagnes het beste werkt, zul je moeten testen. Het is belangrijk om niet zomaar een campagne om te zetten, maar om eerst te controleren of de wijzigingen de prestaties daadwerkelijk verbeteren. Dit kun je in Google Ads eenvoudig doen met een experiment.

Google Ads experiment

Je start een experiment door een concept te maken. Je gaat namelijk in het experiment A en B met elkaar vergelijken. Variant A heb je al: dat is je huidige campagne met je huidige biedstrategie. Variant B maak je aan als concept. In dit concept pas je aan wat je wilt testen, in dit geval de biedstrategie.

Een experiment stuurt 50% van het zoekverkeer naar de originele campagne en 50% van het zoekverkeer naar het concept. Het experiment zal na goedkeuring in de lijst met campagnes getoond worden. Als je op het experiment klikt, krijg je de prestatievergelijking in beeld. Hier kun je zien hoe de verdeling is, tijdens welke periode het experiment loopt en wat de (voorlopige) resultaten zijn. Per statistiek kun je op het vraagteken klikken om de verschillen tussen het origineel en het experiment te zien.

Na 30 dagen heb je in campagnes met voldoende data genoeg resultaten om een conclusie te trekken. Presteert de biedstrategie van het experiment beter dan het origineel? Kies er dan voor om die biedstrategie door te voeren in de originele campagne. Presteert het origineel beter? Ga dan nadenken over andere mogelijkheden en start een nieuw experiment. Let erop dat je alleen experimenten opzet in campagnes waar voldoende data beschikbaar is. Een campagne met 100 vertoningen zal geen eenduidige resultaten geven.

Kan ik achteroverleunen met een automatische strategie?

Je hoort en ziet vast regelmatig dat je geen handmatige biedingen meer moet gebruiken, maar moet kiezen voor een automatische ‘slimme’ strategie. Maar dat betekent niet dat je een automatische biedstrategie kunt instellen en op vakantie kunt gaan. Een automatische strategie kent namelijk een aantal uitdagingen.

1. Historische data

Automatische biedstrategieën werken op basis van machine learning. Zoals de naam doet vermoeden, moet de strategie leren voordat het optimaal presteert. Google heeft natuurlijk ook data van andere adverteerders beschikbaar, maar toch zal je zelf ook historische data van jouw eigen campagnes moeten aanleveren. Dit betekent dat je jouw campagnes eerst handmatig moet beheren, bijvoorbeeld met Handmatige CPC.

2. Budget

Naast historische data is ook voldoende budget belangrijk. Een campagne die wordt beperkt door budget, beschikt namelijk vaak niet over voldoende data. Wil je een automatische biedstrategie zoals Doel-CPA of Doel-ROAS gebruiken, dan is voldoende budget extra belangrijk. De Google consultants adviseren vaak een dagbudget beschikbaar te maken van drie keer de doel-CPA. Dit is niet bij alle campagnes noodzakelijk, maar het geeft wel een beeld van de beperkingen van deze superieure strategieën.

3. Verwachtingen

Iedere ondernemer wil betere resultaten behalen en tegelijkertijd besparen op de kosten. Het is echter wel van belang om een automatische biedstrategie realistisch in te richten. Het liefste hebben we natuurlijk een CPA van €1 en een ROAS van 10.000%. De realiteit is dat automatisering het beste werkt wanneer je een doel instelt dat bij jouw recente prestaties in de buurt ligt. Vanuit daar gaan de campagnes – als het goed is – beter presteren en kun je de doel-CPA verlagen of de doel-ROAS verhogen.

4. Kwaliteit van websitebezoekers

Het is belangrijk om de juiste biedstrategie bij jouw doelstelling te kiezen en om de campagnes goed te blijven monitoren. De biedstrategie Klikken maximaliseren past bijvoorbeeld niet bij iedere doelstelling. Deze manier van bieden houdt namelijk geen rekening met ‘goede’ en ‘slechte’ klikken. Deze strategie doet echter wel mee aan dezelfde veilingen als de concurrentie, die wellicht wel gebruik maken van conversietracking om het verschil tussen die goede en slechte klikken duidelijk te maken. Door te bieden om zoveel mogelijk klikken te realiseren, krijg je de bezoekers die door de slimme biedstrategieën worden genegeerd omdat die waarschijnlijk toch niet converteren.

Onze Google Ads tip voor 2024

Het is misschien een voor de hand liggende tip, maar zorg ervoor dat de conversiemeting goed staat. Tegenwoordig zijn er verschillende opties om de conversiemeting te verrijken waardoor je het algoritme van Google verder kunt voeden. Zo kunnen de resultaten verder gemaximaliseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van Server Side Tagging en Verbeterde Conversies.

Daarnaast is het frequent controleren van de conversiemetingen erg belangrijk. Er wijzigd weleens iets op de website waardoor de conversiemeting ineens niet meer correct staat. Dit beïnvloedt direct je resultaten.

Rendement met jouw Google Ads biedstrategie

Ondernemers hebben vaak één kenmerk gemeen: ze willen groeien. Het liefste willen ze betere resultaten behalen en tegelijkertijd besparen op de kosten. Dat geldt ook voor de online marketingactiviteiten. Wil jij ook meer rendement uit je online advertentiebudget halen maar weet je niet goed hoe? eRocket helpt je graag verder. Wij helpen je graag met jouw Google Ads biedstrategie, maar kijken ook graag vrijblijvend naar jouw campagnes om de mogelijkheden om verder te groeien in beeld te brengen. Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Meer uit advertenties halen?

Wij laten direct kansen zien met SEA.

Meer inspirerende blogs

Google ads uitbesteden voordelen
Google Ads uitbesteden: dit zijn de voordelen

Belangrijke pagina's

Hoeveel moet ik rekenen voor advertentiekosten?
Zijn de marketeers gecertificeerd?
Zoekmachine marketing
Google Adverteren
Een ROAS van 1300 met Performance Max voor Online Skateshop

Voor Online Skateshop blijven we altijd de Google Ads campagnes optimaliseren en lopen er altijd experimenten. Via Performance Max campagnes behaalden we hier sky high resultaten.