Alternatief Google: complete zoekmachine lijst

Alternatief zoekmachine Google

Er zijn veel zoekmachines op het internet maar Google.com is nog steeds de grootste en bekendste is. De zoekmachine die in 1988 gelanceerd werd, verandert continu zijn diensten en geeft steeds meer ruimte aan advertenties, rich snippets en gepersonaliseerde resultaten.
Google heeft veel voordelen, maar er zijn ook alternatieven voor deze zoekmachine. In dit blogartikel vind je een lijst van zoekmachines die je als goed alternatief voor Google kan gebruiken.

Alternatieve zoekmachines

Dit zijn de zoekmachines die als alternatief kunnen dienen voor de Google zoekmachine:

Bekende alternatieven voor Google

AOL search als alternatief voor Google
We richten ons in deze lijst op websites waarvan zoekfunctionaliteit het belangrijkste is. De zoekfuncties van kranten websites, YouTube en marktplaatsen vind je niet terug in deze lijst met alternatieven. We hebben de lijst opgedeeld in enkele categorieën om de alternatieven te groeperen. Naast Google zijn er enkele andere grote zoekmachines die gebruikt worden:

Zoekmachine Bing

Bing is de zoekmachine van Microsoft en heeft wereldwijd een marktaandeel van 9% in het zoekverkeer. In Amerika schijnt dit 31% te zijn, maar in de meeste landen gebruikt het grootste gedeelte van de mensen Google. In Nederland wordt Bing door 2% van de gebruikers als zoekmachine ingezet.

Opkomende alternatieve zoekmachines

DuckDuckGo alternatief Google
Er zijn zoekmachines die steeds bekender worden en vaker in het nieuws zijn. Dit zijn directe concurrenten en proberen Google voor te zijn op bepaalde trends in de branche. Eén hiervan is DuckDuckGo, een zoekmachine waar jouw privacy voorop staat.

Zoekmachine DuckDuckGo

Dit alternatief voor Google is de laatste jaren steeds sterker geworden waardoor het nu een serieuze speler op de markt van zoekmachines is geworden. DuckDuckGo focust zich op mensen die privacy hoog in het vaandel hebben staan. Maar ook deze zoekmachine moet ergens van leven, de inkomsten komen op 2 manieren binnen:

  • Via affiliate marketing van bijvoorbeeld Amazon
  • Via advertenties in de zoekmachine
    • Echter zijn deze advertenties in tegenstelling tot Google niet gepersonaliseerd of gebaseerd op interesses of eerder gebruik van de zoekmachine

Lijst met opkomende zoekmachines

Hieronder enkele zoekmachines die de laatste jaren ook steeds sterker en bekender zijn geworden worden.

Zoekmachine Wolfram Alpha

Van deze lijst is Wolfram Alpha de meest bijzondere. Het is geen standaard zoekmachine, maar een “computational knowledge engine”. Het houdt in dat het de zoekvraag interpreteert en de resultaten direct als een antwoord geeft. Je zal hier niet een lijst met websites krijgen, maar eerder een berekening. Wanneer je als zoekterm “online marketing Breda” invoert, krijg je niet een lijst maar zal Wolfram Alpha aangeven wat de kosten zijn van online marketing. Deze zoekmachine beantwoordt dit op deze manier, omdat het vindt dat dit het ideale antwoord is op de zoekvraag.

Zoekmachine Brave

Wat ooit begon als een browser om het internet mee op te gaan, is nu veranderd in browser mét zoekfunctie. Hiermee is Brave een nieuwe uitdager in de lijst met alternatieven. De zoekmachine (en browser) is helemaal gericht op privacy. Trackers worden automatisch geblokkeerd en er wordt geen logboek bijgehouden. Brave is hiermee één van de meest volledige alternatieven van Google. Het vraagt of je advertenties wilt zien. Tot die tijd zie je geen advertenties in de zoekresultaten. Bovendien wordt HTTPS altijd ingeschakeld. Je kan dus veilig internet op met Brave.

Brave zoekmachine alternatief

De buitenlandse zoekmachines

Enkele zoekmachines zijn in het buitenland alternatieven voor Google. In China bijvoorbeeld is het niet mogelijk om te Googelen en gebruikt men Baidu. Hieronder alternatieven van Google in andere landen:

Kleinere zoekmachine alternatieven

Er zijn nog steeds veel zoekmachines die ieder op hun eigen manier resultaten op een zoekvraag willen tonen. Hierbij een lijst met de alternatieven van Google met zoekmachines die je misschien nog niet kent.

onbekende zoekmachine Yippy

De zoekmachines die niet meer bestaan

Veel (kleine) zoekmachines hebben jaren bestaan en zijn uiteindelijk overgenomen door de grotere spelers (Altavista bijvoorbeeld door Yahoo). Hierbij een lijst van zoekmachines die niet meer bestaan:

  • Altavista
  • Blekko
  • ChaCha
  • Ilse.nl
  • Khoi.com (India)

AltaVista is in 2003 verkocht aan Yahoo, Blekko is als techniek overgenomen door IBM,
Ilse.nl was in de jaren 90 in Nederland het alternatief voor Google. Het was de grootste speler, ook toen de andere zoekmachines aan marktaandeel wonnen. De bouwers van Ilse.nl zijn ook nu.nl gestart en uiteindelijk overgenomen door uitgeverij VNU. De zoekmachine wordt nog op startpagina’s gebruikt en bevat veel links naar nu.nl.

SEO optimalisaties voor andere zoekmachines?

Wanneer wij websites optimaliseren, dan richten we ons op Google. De verbeteringen die we hierin doen, zorgen ervoor dat we inspelen op het grootste publiek. Omdat Google een enorm marktaandeel heeft in het zoekverkeer, weten we dat we daar de meeste winst kunnen halen. Wij willen ons altijd terug verdienen, dus zullen we onze werkzaamheden op het meeste en beste publiek richten.
Een ander voordeel is ook dat we de optimalisaties doen door middel van “white hat SEO”. Deze SEO techniek zorgt ervoor dat de verbeteringen ook in andere zoekmachines werken, want we kijken altijd in het belang van de gebruiker. Alle zoekmachines richten zich op het belang van de gebruiker dus zullen de optimalisaties hier ook altijd op werken.
Mocht je meer willen weten over onze SEO optimalisaties, mail of bel ons dan!

Bronnen:

Deze lijst met zoekmachines is getest en onderbouwd met veel onderzoek van andere online marketeers en programma’s. Hierbij de bronnen die ik voor dit artikel heb gebruikt.

Gizmodo
Winmagpro.nl
Statcounter
Search Engine Land: Bing reaches 20 percent in US market
iCrossing: A closer look at Yandex Russia
The Next Web: Yandex push into Android
Emerce: B2B vestiging in Nederland voor big data
China Internet Watch
Market share of search engines in the United States
Wolfram Alpha
AltaVista Wikipedia
Blekko Search Engine Land
Computerland: Ilse.nl

Androidplanet

Behaal resultaat met SEO

Bespreek de kansen met SEO om beter in de zoekmachines te komen.

Meer inspirerende blogs

seo
6 redenen waarom je concurrenten hoger scoren in Google
Google of Bing, wat is het verschil?
Google vs. Bing; Wat is het verschil?
Google ranking
Mijn Google ranking is gedaald, wat is de oorzaak?

Belangrijke pagina's

In welke branches werken jullie?
Hoeveel klanten hebben jullie?
Zoekmachine optimalisatie
Google Adverteren
Multi Funnel Marketing
Meer brochure aanvragen door positie 1 in Google met Janssen-Bouw

Op de belangrijkste zoekterm van Janssen-Bouw (8.100 zoekopdrachten per maand) staan we op positie 1 in Google. Met onder andere sterke contentpagina’s, een gebruiksvriendelijke website-indeling en goede interne linkbuilding stegen we week na week verder in Google en Bing.

Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?