Adverteren op bol.com: hoe pak je dat aan?

adverteren op bol
Highlights
  • Een extra verkoopkanaal? Maak gebruik van bol.com en val extra op door te adverteren.
  • Betalen doe je per klik. Geen interesse in jouw product betekent dus ook dat je geen kosten maakt.
  • Maak gebruik van de handige inzichten binnen het advertentieplatform van bol.com zelf om te zorgen voor een sky-high resultaat.
 

Verkoop jij producten via bol.com? Of ben je van plan om dat te gaan doen? Dan kan adverteren op bol.com interessant zijn voor jou. Hiermee realiseer je meer zichtbaarheid voor jouw producten binnen het populaire verkoopplatform. En hoe meer jouw producten zichtbaar zijn, hoe hoger de kans dat je deze verkoopt. In dit artikel lees je alles over advertenties op bol.com: de voordelen, hoe je deze maakt en wat de kosten zijn. Ga jij binnenkort als een raket op bol.com? Wij geven je alvast een vliegende start 🚀

De kracht van bol.com

Even een stukje achtergrond. Ooit startte bol.com als eigen webshop. Het verkocht enkel producten die ze zelf op voorraad hadden. Door de jaren heen heeft bol.com een ontzettend sterke naam opgebouwd, mede dankzij de uitstekende service voor consumenten. Sinds 2011 is het mogelijk om als externe partij jouw producten te verkopen via bol.com. Dat startte klein, maar inmiddels zijn er ruim 52.000 verkooppartners die 35 miljoen artikelen via bol.com willen verkopen.

De kans is groot dat ook jij weleens iets via bol.com besteld. In het afgelopen jaar hebben ruim 13 miljoen mensen in Nederland en België hier tenminste één bestelling geplaatst. Maandelijks telt de webshop 152 miljoen bezoeken. Cijfers waar iedere webshopeigenaar van droomt natuurlijk. Gelukkig kun jij profiteren van het enorme bereik wat bol.com heeft door je aan te sluiten als verkooppartner. Wil je meer dan dat? Dan is het tijd om advertenties in te gaan zetten.

De voordelen van adverteren op bol.com

  • Meer zichtbaarheid binnen jouw productcategorie;
  • Meer geïnteresseerde klanten bereiken;
  • Betalen doe je pas wanneer er op je advertentie geklikt wordt;
  • Extra traffic door ads zorgen ook voor een organische boost;
  • Volledige controle

bol.com Sponsored Products opzetten

Adverteren op bol.com is mogelijk sinds 2020 en wordt door steeds meer verkopers ingezet. Door de stijging van verkooppartners neemt de concurrentie namelijk toe. Door Sponsored Products in te zetten, kun jij ervoor zorgen dat jouw producten meer in beeld komen dan die van jouw concurrenten. Deze zullen dan namelijk hoger in de zoekresultaten van potentiële klanten vertoond worden. Het opzetten van een campagne op bol.com gaat in een paar eenvoudige stappen.

Stap 1: Bepaal je strategie

Ben je al deels bekend met het adverteren op bol.com? Dan kun je deze stap misschien al overslaan. Maar zoals bij elke marketingactiviteit is het goed om vooraf een strategie te bepalen. bol.com zou bol.com niet zijn als ze hier niet al iets voor bedacht hebben. Verkooppartners kunnen namelijk gebruik maken van de groeiscan. Je vult je verkoopnummer in en beantwoordt een aantal vragen. Vervolgens ontvang je persoonlijke aanbevelingen over hoe jij het best gebruik kunt maken van Sponsored Products op basis van jouw verkoopaccount.

Stap 2: Kies je zoekwoorden

Ben je bekend met Google Ads? Dan weet je dat het kiezen van de juiste zoekwoorden van groot belang is. Stem je zoekwoorden af op je aanbod, zodat jouw advertenties alleen bij relevante producten vertoond worden. Het selecteren van de zoekwoorden kan zowel handmatig als automatisch. De automatische gegenereerde zoekwoorden zijn afgestemd op de productcategorie waarin jouw artikel zich bevindt.

Met handmatige zoekwoorden heb je wat meer controle. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van longtail zoekwoorden om bij hele specifieke termen in beeld te komen.

Bij het gebruik van handmatige zoekwoorden moet je er wel op letten dat jouw gekozen zoekwoord relevant is, anders worden je producten niet vertoond. Net als in Google Ads kun je gebruik maken van exacte zoekwoorden of woordgroepen en is het ook mogelijk om uitsluitingszoekwoorden toe te voegen.

Handig: Binnen je bol.com verkoopaccount kun je allerlei inzichten krijgen van het zoekgedrag binnen het platform.

Stap 3: Selecteer je artikelen

Om zo relevant mogelijk te zijn, selecteer je de artikelen die perfect aansluiten op je beoogde bol.com doelgroep. Je kunt ervoor kiezen om te starten met jouw hardlopende producten om te kijken of adverteren op bol.com interessant is.

Let erop dat je alle productinformatie op de juiste manier hebt ingevuld. Als je vereiste specificaties niet invult, wordt jouw advertentie afgekeurd.

Vul ook een goede artikelbeschrijving in en gebruik een duidelijke productfoto. Dit is goed voor je organische vindbaarheid binnen bol.com. Hoe hoger je organisch rankt, hoe beter jouw advertenties zullen presteren.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n Sponsored Product in beeld komt. Zoals je ziet, wijkt het qua opmaak niet af van de overige producten. Jouw product wordt gewoon hoger in de zoekresultaten vertoond met de tekst ‘Gesponsord’. 

bol.com adverteren

Advertentiecampagnes analyseren en optimaliseren

Heb je alle stappen doorlopen? Dan kan je de campagne lanceren. Het werk zit er dan natuurlijk nog niet op. Zodra je advertenties live staan, moet je deze blijven monitoren om de beste resultaten te behalen. Dit kun je doen op basis van de resultaten die je te zien krijgt in je verkoopaccount. Denk bij optimalisaties aan het aanpassen van budget of biedingen, het toevoegen of uitsluiten van bepaalde zoekwoorden of het verbeteren van je productinformatie.

Wat kost adverteren op bol.com?

Voordat je start, ben je natuurlijk benieuwd naar de advertentiekosten. Wat goed is om te weten, is dat Sponsored Products werkt op basis van een CPC-model. Je betaalt voor elke klik op jouw advertentie. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van de categorie waarin je adverteert. Bij populaire categorieën en bij dure producten ligt de gemiddelde CPC vaak wat hoger. In het advertentieaccount krijg je inzicht in de gemiddelde advertentiekosten binnen jouw categorie.

Of jouw advertentie vertoond wordt, hangt af van het bod dat je instelt. De hoogste bieder is de winnaar van de veiling en die advertentie wordt in dat geval als eerste vertoond. Er wordt een second price veilingsysteem gehanteerd. Wanneer je concurrent €0,80 biedt en jij €0,90, zal jouw advertentie vertoond worden. Je betaalt vervolgens €0,80 wanneer er op je advertentie wordt geklikt.

Houd er rekening mee dat je naast advertentiekosten ook nog te maken hebt met andere kosten zoals de standaard commissie die je aan bol.com betaald per verkocht product.

Tijd om jouw advertenties op bol.com in te richten!

Zo, inmiddels ben je bijna uitgegroeid tot bol.com advertentie-expert. Je kent de voordelen van Sponsored Products, weet hoe je een campagne opzet en optimaliseert en bent op de hoogte het veilingmechanisme. De laatste stap die je moet zetten? Doen! Leren door te experimenteren. Start een campagne en kijk of het iets oplevert. Je kunt klein beginnen om te zien wat voor jou werkt en vervolgens steeds verder uitbreiden. Wil je eerst nog wat meer weten? Binnen het partnerplatform vind je alle informatie over adverteren op bol.com.

Verder helpen wij je natuurlijk ook graag met je vragen! Neem gerust contact met ons op! Dan kijken we samen naar de perfecte opzet van jouw campagne.

Meer uit online advertenties halen?

Wij laten je graag de kansen van marketplaces zien.

Meer inspirerende blogs

e-commerce tips
E-commerce tips voor jouw webshop
Online marketing voor webshops
Deze online marketing strategie gebruiken wij voor webshops
Shopping Actions hét antwoord van Google op Amazon
Google Shopping Actions hét antwoord op Amazon

Belangrijke pagina's

Conversie optimalisatie
Online marketing strategie
E-commerce marketing
Een ROAS van 1300 met Google Ads voor Online Skateshop

Voor Online Skateshop blijven we altijd de Google Ads campagnes optimaliseren en lopen er altijd experimenten. Via Performance Max campagnes behaalden we hier sky high resultaten.